Translate

woensdag 23 juli 2014

Waarom worden sommige mensen altijd door een mug gestoken?

Sommige mensen kunnen een hele zomeravond buiten zitten zonder door ook maar één mug geprikt te worden. Anderen daarentegen hoeven dit maar vijf minuten te doen en worden al gestoken. Bent u zo iemand die altijd vol muggenbulten zit? Dit kan volgens wetenschappers een aantal oorzaken hebben.


Genen
Volgens de Amerikaanse professor Jerry Butler wordt de gevoeligheid voor muggenbeten voor 85 procent bepaald door de genen. "Eén op de tien mensen is buitengewoon aantrekkelijk voor muggen." Helemaal duidelijk is het voor de wetenschappers nog niet, maar een aantal andere redenen hebben ze wel kunnen ontdekken.

Concentratie cholesterol
"Mensen met hoge concentraties van steroïden of cholesterol op hun huidoppervlak trekken muggen aan", aldus Butler. Dat betekent niet dat ze op mensen jagen met een te hoog cholesterol, maar ze zijn efficiënter in het verwerken van cholesterol, de bijproducten daarvan blijven achter op het huidoppervlak.

Lichaamszuren
Muggen jagen ook op mensen die veel lichaamszuren produceren. Zoals bijvoorbeeld urinezuur. Deze stoffen kunnen muggen al van ver, maximaal 50 meter, ruiken.

Warmte en zweet
Niet alleen lichaamszuren trekken de muggen aan, ook de kooldioxide die mensen uitademen is aantrekkelijk voor muggen. Lange en grote mensen stoten meer kooldioxide uit dan kinderen en baby's en worden over het algemeen dus ook meer gestoken. Ook zwangere vrouwen stoten meer kooldioxide uit en zijn dus vaker het doelwit van muggen. Ook beweging, lichaamswarmte en zweet trekt muggen aan.

Alleen vrouwtjes
Wist u trouwens dat alleen de vrouwtjesmuggen mensen prikken? Mannetjesmuggen steken alleen planten. De vrouwtjes hebben het bloed van zoogdieren nodig voor de ontwikkeling van eieren.

Bron: Gezondheidsnet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.