Translate

donderdag 11 september 2014

70 jaar geleden: bombardement van Breskens

Op 11 september 1944 werd het dorp Breskens in Zeeuws-Vlaanderen gebombardeerd door de geallieerden. 184 burgers kwamen om het leven; een veelvoud raakte gewond. Een groot deel van Breskens werd volledig verwoest. Vandaag wordt deze ramp door het dorp herdacht.

Vrij maken Scheldemond
Het geallieerd bombardement was een onderdeel van Operatie Switchback, gericht op het vrij maken van de Scheldemond. De luchtaanval moest voorkomen dat de haven van Breskens nog door de Duitsers gebruikt kon worden: niet als aanvoerhaven voor oorlogsmaterieel en niet als vluchtweg.

Evacuatie
Tijdens het bombardement en gedurende de daaropvolgende hevige gevechten tot aan de verovering door de geallieerden op 21 oktober 1944 wordt een groot deel van de huizen in Breskens vernietigd of beschadigd. De bevolking wordt geëvacueerd.

Herbouw
Na de oorlog wordt het dorp herbouwd en keert de bevolking terug. Dankzij de sterk opgekomen visserij en het toerisme leeft Breskens weer op en behoort nu tot de aantrekkelijkste dorpen van Zeeuws-Vlaanderen.

=======================Herdenkingsmonument
 
Het herdenkingsmonument in Breskens is een massagraf, waarop vijf panelen van graniet zijn aangebracht. De panelen zijn geplaatst op een sokkel. Het grafmonument is ongeveer 1 meter 50 hoog en 4 meter breed.
 
Teksten

De tekst op het gedenkteken luidt:
'IN DIT MASSAGRAF RUSTEN'
Hieronder zijn in vijf rijen de namen van oorlogsslachtoffers uit Breskens aangebracht.
 
De tekst op de sokkel luidt:
'TER NAGEDACHTENIS VAN DE 225 INGEZETENEN
VAN BRESKENS, DIE OP 11 SEPTEMBER 1944 EN VOLGENDE DAGEN
DOOR OORLOGSHANDELINGEN OM HET LEVEN KWAMEN'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.