Translate

zondag 7 september 2014

Hamsteren van wc-papier

De Japanse regering raadt burgers aan wc-papier te hamsteren.  Vanwege mogelijke aardbevingen in het gebied (Shizuoka) waar wc-papier wordt gemaakt. Maar hoe zit dat eigenlijk met de geschiedenis van het wc-papier?


Allerlei middelen
De voorouders van de Japanners gebruikten de zogenaamde Chuugi. Dit waren dunne stokjes met verschillende lengtes waarmee de billen na toiletbezoek werden gereinigd, vóór de ‘uitvinding’ van wc-papier. Van de Romeinen is bekend dat ze een stok met een spons eraan gebruikten, die ze na gebruik in een pot met zout water plaatsten. Andere volken gebruikten gras, hooi, bladeren, potscherven of kokosnootschillen (in Hawaï) om de stoelgang hygiënisch af te sluiten.

Chinezen
De Chinezen waren naar alle waarschijnlijkheid de eerste gebruikers van toiletpapier. In 589 schreef de geleerde Yan Zhitui namelijk dat hij papier waarop nog leesbare confuciaanse teksten stonden, niet durfde te gebruiken als toiletpapier. Papier werd in deze samenleving dus al vroeg hergebruikt als toiletpapier. Een Arabische reiziger beschreef in 851 zijn verbazing over deze typisch Chinese gewoonte. Hij vond het maar een onfrisse handeling, gewend als hij was aan het gebruik van de hand en water voor de reiniging van de billen in de Arabische en Indische contreien.

Zonder houtsplinters
In 1879 verscheen het eerste toiletpapier op rol en aan het einde van de negentiende eeuw volgde de herkenbare perforatiegaatjes tussen de vellen. Hoewel dit toiletpapier prima te gebruiken was, bleef er altijd kans op een pijnlijke houtsplinter in het papier. In 1932 kwam er gegarandeerd splintervrij toiletpapier op de markt dat dit ongemakkelijke probleem verhielp.

Lees meer
* Het volledige artikel over de geschiedenis van het toiletpapier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.