Translate

dinsdag 23 september 2014

Stinkend rijk

Waar komt de uitdrukking 'stinkend rijk' vandaan? Niemand weet het zeker. Dus zijn er verschillende theorieën.


Drie theorieën
* In de Middeleeuwen kon men in of bij de kerk begraven worden. Arme mensen kregen een plekje buiten de kerk op het kerkhof. Rijke mensen werden in de kerk, onder de vloer begraven. Omdat deze graven nooit helemaal goed waren afgesloten kwam de geur van ontbindende lichamen naar boven.

* Stinken zou vroeger 'lekker ruiken' betekend hebben. Omdat alleen de rijken parfum, olien en specerijen konden aanschaffen, ontstond de uitdrukking 'stinkend rijk'.

* De oorsprong van deze uitdrukking gaat volgens een andere overlevering terug op de Romeinse keizer Vespasianus, die de historie is ingegaan als een daadkrachtig en pragmatisch man. Tijdens zijn bewind (69-79) nam hij Rome op de schop en liet onder meer het Colosseum bouwen. Zijn bouwprogramma noodzaakte hem echter de belastingen drastisch te verhogen en zelfs de stadslatrines ontkwamen daar niet aan. Toen zijn zoon en opvolger Titus hem deze belasting op openbare urinoirs afraadde, hield hij hem een geldstuk onder de neus met de vraag of dat geld soms stonk. Nee, antwoordde Titus. Waarop Vespasianus hem voorhield dat de munt uit het urinoir was gevist.  De uitdrukking pecunia non olet, oftewel ‘geld stinkt niet’, was daarmee geboren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.