Translate

zaterdag 13 september 2014

We worden steeds dommer

Dankzij betere levensomstandigheden, rijkere voedingsmiddelen en de opmars van technologie steeg het gemiddeld IQ afgelopen decennium wereldwijd. Aan die positieve ontwikkeling is echter een einde gekomen. Volgens wetenschappers wordt de wereldwijde bevolking nu weer dommer.

Minimaal 1,5% gedaald
In Denemarken wordt het feit bewezen met harde cijfers. Iedere 18-jarige man krijgt daar een IQ-test voorgeschoteld om te bepalen of ze geschikt zijn voor de militaire dienstplicht. De score van de test daalt aanzienlijk: ten opzichte van 1998 werd er een verschil van minimaal 1,5 procent vastgesteld.

Wereldwijd
Volgens onderzoekers is dat een evolutie die wereldwijd waargenomen wordt. Onder meer in Australië, China, Brazilië, het Verenigd Koninkrijk en andere landen daalt het IQ van de bevolking. Ze stellen dan ook dat in de meest ontwikkelde landen belangrijke ontwikkelingen en verbeteringen zoals openbare sanitaire voorzieningen en een goede leefomgeving hun hoogtepunt hebben bereikt. Dalende lonen, ongezond eten en een moeilijke schoolcarrière zorgen ervoor dat die neerwaartse trend wordt versterkt.

Permanente staat van verval
Sommige deskundigen vinden dan weer dat het gemiddeld IQ zich in een "permanente staat van verval" bevindt dankzij een verandering in onze genen. We bereiken wel allemaal het toppunt van onze hersenactiviteit, alleen ligt het hoogtepunt lager dan voordien, claimen wetenschappers.

Bron: Het Laatste Nieuws

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.