Translate

woensdag 15 oktober 2014

Eine kleine Nachtmusik, nu in een nieuwe versie

Wie kent niet de Serenade voor strijkers nr. 13 in G majeur, KV 525 uit 1787, geschreven door Wolfgang Amadeus Mozart. Het werk is beter bekend onder de naam Eine kleine Nachtmusik, dat wil zeggen Een kleine serenade.


Kamermuziekensemble
Het is geschreven voor een kamermuziekensemble bestaande uit twee violen, altviool en cello eventueel aangevuld met een contrabas. Het stuk wordt ook vaak uitgevoerd door strijkorkesten. Eine kleine Nachtmusik is één van de populairste werken van Mozart. Het is niet bekend waarom of voor wie Mozart dit muziekstuk componeerde. Aldus Wikipedia.

Geen truc
Op internet heeft inmiddels een volledig nieuwe versie, uitgevoerd door de Amerikaanse Sarah X Mills, nu al meer dan 4 miljoen bezoekers getrokken. Bij haar variant is volgens Sarah geen bedrog in het spel. "Neen, dit is geen truc", schreef ze op YouTube, waar ze zichzelf omschrijft als model en blogster met een apart gevoel voor humor.

Gehele stuk
Voor wie niet voldoende heeft aan dit korte stuk en de serenade nog eens in zijn geheel wil horen, publiceren we hierna ook een link naar zo'n uitvoering. Het aantal bezoekers aan die versie is inmiddels de 9 miljoen ruim gepasseerd.

Oordeel zelf
* Sara X Does Mozart’s “Eine kleine Nachtmusik
* Mozart: "Eine kleine Nachtmusik" Allegro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.