Translate

woensdag 21 januari 2015

Hondshaai: Vis van het Jaar 2015

De Nederlander eet ze niet, maar de Vlaming consumeert ze steeds meer. Hondshaaien heten ze. Ook wel zeepaling genoemd. Hoewel de smaak weinig met die van paling te maken heeft.


 Vis van het Jaar 2015
Bij de verkiezing van de Vlaamse Vis van het Jaar werd dit jaar opnieuw gekozen voor de hondshaai. In 2000 was de hondshaai dat ook al. Zeetong won in 2014 en pladijs (schol) in 2013.

Mager en zonder graten
Hondshaai is een kleine haaiensoort, lichtbruin met donkere vlekken en zelden langer dan 60 cm. Hondshaai heeft heel wat potentieel: zowel om zelf thuis klaar te maken als om te proeven in restaurants. Gemakkelijk is alvast dat hij geen graten heeft. Hij wordt vrijwel altijd gevild aangeboden in de handel en schoongemaakt, gestroopt en in moten versneden gepresenteerd. Het is een magere vissoort waarmee je heel wat kanten uit kan: van stoofpotjes in het groen en dikke wintersoepen tot opgelegd in het zuur en gewoon gebakken. Culinair Nederland: ontwaakt!

Recepten:
* Themarecepten Hondshaai

Lees ook
* Haaien in Zeeland? Ja, zeker!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.