Translate

dinsdag 13 januari 2015

Mol vlucht voor zijn leven door en uit stijgend water

Een unieke video van een mol die in blinde paniek het stijgende water ontvlucht in de Biesbosch, zorgt voor de nodige bezoekers op YouTube. Boswachter Jacques van der Neut filmde het dier, dat het net als veel van soortgenoten hogerop zocht.


Totaal verrast
De molshopen op de hogere kades in de Biesbosch laten zien dat veel meer mollen die tocht hebben gemaakt. "Dat zien we altijd bij als het waterpeil stijgt,'' zegt boswachter Jacques van der Neut in het Algemeen Dagblad. De Biesbosch heeft polders die bij hoogwater onder water lopen. Afgelopen weekend stond het er blank. Mollen werden er volgens Van der Neut 'totaal verrast' door het water dat ineens hun ondergrondse gangen in kwam stromen.

Noodzaak
"Mollen komen eigenlijk nooit boven de grond. Dat deze mol dit doet, is pure noodzaak. Anders verdrinkt hij in zijn eigen gang.'' Dat Van der Neut het dier trof met zijn camera, noemt hij een toevalstreffer. Ook muizen, hazen en ratten komen vanuit het vertrouwde ondergrondse naar boven als het water opkomt. "Meeuwen en kraaien hangen boven het gebied. Ze weten dat dit gaat gebeuren en wachten geduldig op hun prooi.'' Daarom, zegt Van der Neut, zal een mol nooit grote afstanden afleggen. "Hij wil zo snel mogelijk weer de grond in. Als het water zakt, zoekt hij zijn vertrouwde gangen weer op.'' Van der Neut heeft al veel reacties gekregen op de video. "Een molletje dat zwemt voor zijn leven. Dat zien we natuurlijk niet vaak.''

Bekijk
* Filmpje met vluchtende mol

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.