Translate

vrijdag 20 februari 2015

Muskusrat is een delicatesse

In België kun je muskusrat in sommige restaurants gewoon bestellen, onder de naam waterkonijn. Het wordt als een delicatesse beschouwd. In Nederland is het verkopen van muskusratvlees verboden. In de Flora- en Faunawet staat dat bejaagde dieren die schadelijk zijn voor de omgeving niet gegeten mogen worden.


Delicaat en mild
De muskusrat, het dier dat wordt bestreden omdat het dijken kapot knaagt, moet echter wel degelijk op de menukaart komen. Dat vindt althans CDA-lijsttrekker Henk Lammers van het Waterschap Reest en Wieden. Arjan Smit, chefkok van streekrestaurant De Pronckheer uit Cothen serveert al op verzoek 'waterkonijnen'. Hij kreeg bij hoge uitzondering ontheffing van de provincie Utrecht. 'Het is delicaat vlees en milder van smaak dan haas.' Ook spreeuwen staan als delicatesse op zijn menu.

Zot
Elk jaar worden er in Nederland meer dan 100.000 van deze beesten gevangen. Waterschappen zijn er razend druk mee, want de dieren vormen een gevaar voor de dijken. De dode muskusratten worden nu vernietigd. "Het is toch van de zotte dat we jaarlijks in ons land duizenden kilo's voor consumptie geschikt vlees weggooien?'', foetert Henk Lammers in het Algemeen Dagblad. Chefkok Arjan Smit uit Cothen is het helemaal met hem eens. Hij draagt aan dat de gedode dieren op dit moment niet eens te gebruiken zijn als haute cuisine. "De waterschappen zijn verantwoordelijk voor de bestrijding van deze exoten en geven daar per jaar 33 miljoen euro aan uit. Als ze met dat geld eens de vangmethode zouden aanpassen''. De dieren worden volgens de chefkok gevangen in kooien onder water. "Soms pas twee weken later worden deze geleegd en dan zijn ze niet meer goed voor consumptie''. Het afschieten van de muskusrat of plaatsen van klemmen, is volgens hem een betere methode. "Of de kooien moeten vaker worden geleegd''.

Pelzen
Smit vindt het niet alleen zonde van het vlees dat na de vangst wordt vernietigd. "Aan een muskusrat zit maar 10 tot 15 procent vlees, maar de pelzen zijn schitterend. Als ze daar jassen van maken, kunnen heel veel nertsen blijven leven'', merkt hij op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.