Translate

woensdag 25 maart 2015

Goud winnen uit poep: eerste experiment in Nederland

Menselijke ontlasting bevat een aanzienlijke hoeveelheid edelmetalen, zo blijkt uit een nieuwe studie van Amerikaanse wetenschappers. 


Zeldzame metalen
In de uitwerpselen van mensen zitten kleine deeltjes goud en zilver, maar ook zeldzame metalen die worden gebruikt bij de productie van elektronica, zoals palladium en vanadium. Gouddeeltjes zijn zelfs in zo'n grote mate aanwezig dat het lucratief zou kunnen zijn om goud te winnen uit het riool. Dat meldt de US Geological Survey.

Reclycing
Met behulp van speciale chemicaliën kunnen de metaaldeeltjes mogelijk uit de afvalstroom in het riool worden gefilterd. "We zijn geïnteresseerd in het verzamelen van waardevolle metalen die vervolgens weer kunnen worden verkocht", verklaart Smith in het Amerikaanse weekblad Time. De wetenschappers richten zich ook op metalen die belangrijk zijn in de technologiesector, zoals vanadium en koper. Die stoffen worden gebruikt bij de productie van mobiele telefoons en computers.

Koper
Eerder onderzoek van de Amerikaanse chemicus Paul Westerhoff heeft uitgewezen dat in het afvalwater van een miljoen mensen gemiddeld alleen al 13 miljoen dollar aan koper te vinden is. "We hergebruiken al glas, papier en plastic", verklaart Westerhof in de New Scientist. "Nu veel edelmetalen steeds moeilijker te winnen zijn, is het niet meer dan logisch om te onderzoeken hoe we deze metalen precies consumeren en of we ze misschien kunnen hergebruiken."

Eerste proef
In Nederland zal volgende week woensdag een eerste proef met de recylcing van rioolwater plaatsvinden. Geïnteresseerden voor het bijwonen van deze unieke proef kunnen zich bij de redactie van deze weblog aanmelden: leukeninformatief@gmail.com Er is slechts een beperkt aantal toeschouwers mogelijk, dus graag snel aanmelden, want vol is vol.
   
Lees meer
* Lees het volledige artikel 'Menselijke ontlasting bevat edelmetalen' in nu.nl/wetenschap

Lees ook
* AD: Ons toilet blijkt een ware goudmijn!

Bronnen:
Sewage -- yes, poop -- could be a source of valuable metals and critical elements
Time: Stinking Rich? Human Waste Contains Gold, Research Finds
* Radio Interview Paul Westerhoff on Metals in Sewage Solids
* ScienceMagazine: Sewage sludge could contain millions of dollars worth of gold

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.