Translate

maandag 23 maart 2015

Wecken: de nieuwe rage én een nieuwe TV-serie?

Zelf je groenten verbouwen is in. Dan zal het wecken van de groenten ook wel een nieuwe rage worden. Want wat moet je met al die groente, die komende zomer plotseling in korte tijd in grote hoeveelheden beschikbaar komt?Weckflessen
Wecken is een vorm van conserveren, die tot in de jaren 60 van de vorige eeuw in Nederland heel gebruikelijk was om grote hoeveelheden verse levensmiddelen lang te kunnen bewaren. Gekookte groente of fruit of gebraden vlees werd in glazen potten - weckflessen - gedaan, die in bijna kokend water een grote ketel vacuüm werden getrokken. Als het proces lukte, was de inhoud van de potten jarenlang houdbaar. Onze kelder stond vol met deze weckflessen. Het woord wecken is afgeleid van de Duitse fabrikant Weck, die de benodigde potten, sluitingen en ketels maakte.

De topwecker van Nederland
Misschien is het ook tijd om de Topwecker van Nederland te kiezen. Een idee voor  de KRO of voor MaxTV?  Wie maakt het mooiste weckgerecht? Zo'n programma wordt vast een groot succes, na 'Boer zoekt vrouw' of 'Heel Holland bakt'.

Erfgoed
Wecken staat inmiddels al op de nationale erfgoedlijst van waardevolle Nederlandse tradities. De erfgoedlijst wordt sinds 2012 verzameld door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Er staan ambachten op, maar ook evenementen als Sint Maarten en de Vierdaagse en niet te vergeten het woonwagenleven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.