Translate

maandag 11 mei 2015

Lieveheersbeestjes: door ziekte geteisterde, seksverslaafde moordenaars

Het zijn barre tijden. Want al mijn tedere gevoelens bij lieveheersbeestjes zijn de grond in geboord. Waar blijven onze zekerheden, die we van jongsaf aan hebben meegekregen?


Stippen: jaren?
Het begint al met een mededeling over de stippen op hun rug. Ik heb altijd geloofd, dat die aangeven, hoe oud in jaren mijn gestippelde kevervriendjes zijn. Mispoes. Het blijkt een fabeltje. Want ze worden meestal maar ongeveer een jaar oud en bij uitzondering hooguit drie jaar.

Moordenaars
Okay, die eerste zekerheid is dan weg. Maar verder zijn het toch lieftallige insecten? Ze worden toch niet voor niets door onze Zuiderburen met mooie namen als piempampoentje of pieternelletje betiteld? Ook dat blijkt niet het geval. Lieveheersbeestjes zijn moordenaars. Ze eten wel 100 bladluizen per dag op. Dat telt op, dat aantal dode bladluizen per moordzuchtig kevertje!

Zonder stippen
Er blijken overigens wel zestig verschillende soorten lieveheersbeestjes (in het Latijns: Coccinellidea) te zijn, met als de bekendste de rode met zwarte stippen. Maar er zijn er ook zonder stippen. Dat zou toch ook niet moeten mogen!

Allesbehalve monogaam
Uit onderzoek van tweestippelige lieverheersbeestjes blijkt verder dat de vrouwtjes allesbehalve monogaam zijn. Zo worden eitjes vaak bevrucht door minstens drie verschillende mannetjes. Kortom, de dames rotzooien maar wat aan. Seksueel overdraagbare aandoeningen zijn dan ook schering en inslag bij deze kinky kevers. De soa's komen in vorm van een mijtinfectie (Coccipolipus hippodamiae).

Stinken en kannibalisme
En zo zouden we nog wel even door kunnen gaan. Bijvoorbeeld over hun gele plasje ('reflexbloeden'), dat stinkt, over het kannibalisme onder de larven enz. Maar ik heb er genoeg van. Het wordt me teveel. Lieveheersbeestjes? Praat me er niet meer van!

Link
* Lieveheersbeestjes zijn veel minder lief dan je denkt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.