Translate

zaterdag 13 juni 2015

Neem 10 gram noten of pinda's per dag en leef langer

Hebben we hier een paar dagen geleden uitvoerig de positieve effecten van aardbeien op uw gezondheid besproken, of we worden verrast door een nieuw bericht. Dat we langer leven, als we per dag 10 gram noten of pinda's eten. Ook die maar weer snel aangekocht! Voor de goede orde: pindakaas helpt niet!


10 gram per dag
Mensen die minstens 10 gram noten of pinda's per dag eten hebben een lager risico om te sterven aan diverse doodsoorzaken dan mensen die dit niet doen. Dat blijkt uit een donderdag verschenen onderzoek van de Universiteit Maastricht, uitgevoerd onder ruim 120.000 Nederlandse mannen en vrouwen van 55-69 jaar.

Mannen en vrouwen gelijk
De sterfteverlaging was het sterkst voor luchtwegenaandoeningen, ziekten van het zenuwstelsel en diabetes, gevolgd door kanker en hart- en vaatziekten. Het verband is bij mannen en vrouwen even sterk, stellen de onderzoekers.

Geen pindakaas
Pinda's en noten bevatten allebei bepaalde voedingsstoffen, zoals onverzadigde vetzuren, diverse vitamines, vezels, antioxidanten en andere bioactieve stoffen, die mogelijk kunnen bijdragen aan de verlaging van de sterfte. In tegenstelling tot pinda's werd geen verband gevonden tussen sterfte en consumptie van pindakaas. Dat komt vermoedelijk door de nadelige gezondheidseffecten van zout en transvetzuren in het broodbeleg.

Sinds 1986
De onderzoekers hielden het eetgedrag en de sterfte onder de deelnemers (ruim 58.000 mannen en 62.000 vrouwen) sinds 1986 bij. De resultaten van het Maastrichtse onderzoek zijn gepubliceerd in het toonaangevende International Journal of Epidemiology.

Bron: Radar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.