Translate

dinsdag 30 juni 2015

Zo overleeft u de hittegolf!

Vandaag en de komende dagen kunnen de temperaturen oplopen tot boven de 30 graden. Er is sprake van een hittegolf. Daarom treedt vandaag het Nationaal Hitteplan in werking, dat gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen moet beperken. Hierna de belangrijkste tips om uitdroging of oververhitting te vermijden.


Water, de rest komt later
Het ligt voor de hand, maar toch is het heel belangrijk: drink de hele dag door voldoende water. Drink ook als je geen dorst hebt, en hou ten allen tijde een grote fles bij de hand. Vermijd zoveel mogelijk alcohol of cafeïnehoudende dranken, want die drogen je lichaam alleen maar meer uit. Drink ook geen ijskoude dranken met veel ijsblokjes, ook al lijkt dat een goed idee om af te koelen. Je lichaamstemperatuur daalt dan heel snel, maar zal daarna extra warm worden om te compenseren. Je kan nog beter lauwe thee drinken dan ijskoud water.

Hou het hoofd koel
Dat mag je letterlijk nemen. Een nat washandje in je gezicht of nek kan helpen om af te koelen. Ook een voetenbad of klein plastieken zwembadje in de tuin kan wonderen doen. Kan je het niet vermijden om in de zon te lopen, bescherm dan je hoofd met een hoofddeksel en een zonnebril. En hoewel het bij hete temperaturen verleidelijk is om zo weinig mogelijk aan te trekken, bescherm toch zoveel mogelijk je huid. Kies voor lichte stoffen met mouwen en kleed je in laagjes. Zonnecrème is uiteraard een must.

Lichte maaltijden
Eet voldoende, maar kies voor lichte maaltijden die snel verteren. Je krijgt het namelijk nog warmer als je een zware maaltijd moet verteren, en dat wil je nu juist vermijden. Veel groenten en fruit, die ook nog eens vocht bevatten, zijn wel een goed idee. Laat geen restjes of voedsel lang uit de ijskast staan, om voedselvergiftiging te voorkomen.

Hou de kamers fris
Hou overdag je ramen gesloten en lucht pas 's avonds, als het afgekoeld is. Zo hou je de warmte buiten. Elektrische apparaten zoals televisies en radio's produceren warmte. Als je ze niet gebruikt, kunt u ze beter uitzetten.

Zoek zelf koelte op
Niet gezegend met een zwembad of zwemplas in de buurt? Zoek dan de verkoeling van een bos op. De zon krijgt onder de bomen geen grip, waardoor het in een bos aangenaam koel kan zijn. Het klinkt misschien gek, maar bij heel heet weer is een uitstap naar de bioscoop nog niet zo'n slecht idee. De airco werkt verkoelend, en het is er waarschijnlijk lekker rustig en fris.

Oudere mensen
65-plussers zijn extra vatbaar voor uitdroging of oververhitting. Bezoek hen op hete dagen om te zien of alles in orde is en of ze voldoende verkoelingsmiddelen voor handen hebben.

Bron: Het Laatste Nieuws

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.