Translate

vrijdag 10 juli 2015

President Obama en Mieke Telkamp zingen zelfde lied

De Amerikaanse president Obama schreef onlangs historie door tijdens de uitvaartdienst voor de doodgeschoten zwarte dominee Clementa Pinkcney een lied aan te heffen, namelijk Amazing Grace.


Protesten
Het lied heeft een rijke historie, niet in de laatste plaats omdat het in de jaren vijftig en zestig steeds vol overtuiging werd gezongen bij de vreedzame protesten tegen de rassenscheiding in de Verenigde Staten. Obama koos dit lied daarom bewust uit.

Inkeer

De tekst is overigens van een blanke man, namelijk John Newton, die zelfs met overtuiging gewerkt had ten faveure van de slavenhandel, o.a. als kapitein op een slavenschip. Tijdens een zware storm op zee - 10 maart 1748 - begon zijn inkeer. Hij beloofde bij behouden terugkeer de bijbel te zullen gaan bestuderen. Zijn schip bereikte inderdaad uiteindelijk zwaar gehavend een Ierse haven. Newton hield vervolgens woord, verdiepte zich grondig in de Heilige Schrift en werd jaren later zelfs tot priester in de Anglicaanse kerk gewijd.

Illustratie bij preek
Als illustratie bij zijn preek op nieuwjaarsdag 1773 schreef hij de hymne Amazing Grace. Met als basis zijn eigen leven en het Bijbelvers 1 Kronieken 17:16-17, waar David zich verwondert over Gods keuze voor hem en zijn familie. Het lied is daarna door velen gezongen op verschillende melodieën. Pas in 1835 werd de tekst door William Walker gekoppeld aan de huidige melodie, een traditionele tune genaamd "New Britain". 

Mieke Telkamp
Voorbeelden van vertolkers zijn Elvis Presley, Johnny Cash, Aretha Franklin, Il Divo, Willie Nelson, Michael W. Smith, Dropkick Murphys, Rod Stewart, Hayley Westenra en André Rieu. Voor Nederland maakte de journalist Karel Hille een nieuwe tekst op de melodie van Amazing Grace. Het werd vanaf 1971 dankzij Mieke Telkamp een grote hit, vooral bij uitvaarten: 'Waarneen leidt de weg die we moeten gaan /Waarvoor zijn wij op aard?'

Bekijk
* President Obama sings Amazing Grace (C-SPAN)

Meer informatie over Amazing Grace inclusief de tekst:
* Wikipedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.