Translate

donderdag 30 juli 2015

Reactie op blote koe op 'ontwapenende' PSP verkiezingsposter

Het dagblad Trouw publiceerde vandaag een lezersreactie van Margriet Kleine uit Leusden op een artikel in het blad met daarbij o.a. een foto van onderstaande legendarische PSP-verkiezingsposter uit 1971.

 
'De PSP-poster met vrouw en koe, die in de Verdieping van 29 juli stond, had ik al een poos niet meer gezien. Wat mij deze keer juist opviel was de koe. Wat een prachtig dier was dat toen nog. Zonder oormerken en met horens. Daarnaast zat ze goed in het vlees. Misschien dat ze even 'droog' stond, maar dan nog is het opvallend hoe goed ze er uit ziet. Niet zoals melkkoeien er tegenwoordig uit zien. Namelijk 'knokig' met enorme uiers. Aan zo'n foto kun je zien dat horens er echt bij horen. Tegenwoordig zit er zo'n vreemde 'bobbel' boven op hun kop'.

 
===============================

Meer informatie:
De vrouw die naakt op deze verkiezingsposter van de politieke partij PSP (later opgegaan in Groen Links) uit 1971 stond, is Saskia Holleman; zij is in 2013 op 68-jarige leeftijd overleden. De foto werd naakt tussen de koeien in een weiland rond Nootdorp gemaakt door fotograaf Hendrik Jan Koldeweij; Holleman was toen 25 jaar. Zij wist destijds niet dat de foto zou worden gebruikt voor een affiche van de PSP en was het daar ook niet mee eens. De zaak werd afgekocht voor 1.250 gulden. Na een carrière in het theater werkte Holleman 31 jaar als strafrechtadvocaat.
Over de koe op de foto is verder niets bekend, behalve dat zij als enige van alle koeien was staan blijven kijken naar de 150 opnames.
Lees hier meer over de achtergronden van deze opnames van de foto.
/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.