Translate

dinsdag 7 juli 2015

Welke partij wilde destijds geen toetreding van Griekenland tot de eurozone?

Wie kijkt naar hoe Griekenland bij de euro en in de EU kwam, kan niet anders dan constateren dat Nederland niet is bedrogen door de zwakkere eurostaten. Zij heeft zich hooguit láten bedriegen.


Wie?
Europa leent Griekenland nieuwe miljarden. Steeds meer politici noemen het land onbetrouwbaar en lui. Geert Wilders sprak zelfs van een 'junk'. Maar wie in Nederland liet die dan tot de eurozone toe?

Motie De Haan
Henk de Haan

Wat was er gebeurd als de Tweede Kamer had ingestemd met motie nummer 285 in het dossier 21501-07? In 2000 verzocht CDA'er Henk de Haan daarmee de regering niet in te stemmen met de Griekse toetreding tot de eurozone. De Haans motie haalde het niet. Alleen zijn eigen CDA en de kleine christelijke partijen stemden voor. Minister Zalm van Financiën (VVD, redactie) loofde daarentegen de Griekse bezuinigingsijver als een 'buitengewoon indrukwekkende' prestatie. Een ruime meerderheid van de volksvertegenwoordiging steunde hem in die optimistische houding. Inclusief een jong VVD-Kamerlid, luisterend naar de naam Geert Wilders.

Hamerstuk
Nog geen maand later werd de deelname van Griekenland aan de euro in het Portugese Feira afgehamerd.

Bron:
Het bovenstaande citaat komt uit het artikel 'Hoe Griekenland bij de euro kwam' van Koen Haegen in De Groene van 8 juni 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.