Translate

zondag 30 augustus 2015

Durft u een doggybag (of nog wat patat/frites en groente) te vragen?

Het is al weer jaren geleden. We waren op bezoek bij een Nederlandse emigrant in het Amerikaanse Californië. Hij nodigde ons uit voor een etentje in een gerenommeerd kippenrestaurant. Twee dingen vielen ons op.


Lange rij
In de eerste plaats het feit, dat we in een lange rij buiten onder een soort pergola moesten wachten voordat we aan konden schuiven. Blijkbaar heel gewoon, want niemand in de rij mopperde. En het was ook gewoon.

Doggybag
In de tweede plaats het feit, dat onze gastheer na afloop van de copieuze maaltijd om een 'doggybag' vroeg. Hij nam hierin het resterende eten mee naar huis. Voor de hond? Nee, om te bewaren en het zelf de volgende dag op te eten.

Voedseltekorten
Vanwaar dan die naam? We kregen het uitgelegd. In de jaren 40, tijdens de Tweede Wereldoorlog, was er sprake van voedseltekorten, zowel thuis als aan het front. Daarom werden mensen aangemoedigd om restjes aan hun huisdieren te geven. Later gingen mensen het eten voor zichzelf mee vragen. De naam doggybag is zo blijven hangen.

Overgewaaid
De naam en de gewoonte is inmiddels ook overgewaaid vanuit Amerika naar Nederland. De organisatie 'Natuur en Milieu' is afgelopen week opnieuw een actie gestart om de doggybag verder te promoten. Want in de Nederlandse horeca wordt jaarlijks 51.000 ton voedsel verspild. Steeds meer restaurantbezoekers (27%) durven inmiddels al om een doggybag te vragen.

Erbij
Overigens, Koninklijke Horeca Nederland pleit als alternatief voor de verspilling voor het serveren van kleinere porties. Ook prima, mits men dan wel standaard bij een lege schaal vraagt, of men bv. nog wat aardappeltjes/patat/frites/groente er bij wil. En daar schort het nog wel eens aan, zo kunnen we inmiddels uit ervaring zeggen. Dus dan toch maar liever ruimere porties en een doggybag!?

Link
* Doggybag-actie van Natuur en Milieu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.