Translate

woensdag 26 augustus 2015

Haalbare goede voornemens voor na de vakantie

Veel mensen maken goede voornemens in de vakantie. Gezonder eten, meer sporten, meer leuke dingen doen, minder stress… Toch komt er van al die goede voornemens vaak niets terecht, zeker als je weer in het vaste ritme zit. Gezondheidsnet publiceert vijf vakantievoornemens, die wél goed haalbaar zijn, omdat ze klein zijn en weinig tijd kosten.Goed voornemen 1: start met water
Drink je vaak frisdrank, vruchtensap, limonade, bier of wijn? Die dranken bevatten veel calorieën, suikers en/of alcohol en (fruit)zuren. Slecht voor je gewicht en je gebit! Ruil het in voor water. Het is spotgoedkoop, puur en de beste dorstlesser die er is. Maak er een bijvoorbeeld een goede gewoonte van om bij elk glas wijn ook een glas water te drinken. En zet een kan water op tafel bij het avondeten.

10 seconden: Start de dag met het drinken van een glas water. Zo vul je het vochtverlies van de nacht weer aan.

Goed voornemen 2: meer groenten
Groenten zijn superfoods. Omdat ze zo rijk zijn aan vitamines en mineralen, omdat ze zoveel vezels bevatten en je zo veel verzadiging bieden. En dat terwijl ze nauwelijks calorieën bevatten! Wie (beduidend) meer groenten gaat eten, zal merken dat de stoelgang verbetert, dat huid en haar mee profiteren en dat je je écht gezonder voelt. Twee ons groenten per dag? Maak daar maar minstens 300 gram van. En meer mag ook!.

Vijf minuten: Begin het kookritueel voortaan met het snijden van wat rauwkost. Reepjes paprika, plakjes komkommer, kerstomaatjes, roosjes bloemkool, radijsjes. Zet de schaal neer voor jezelf (en de rest van het gezin). Perfect voor het stillen van de eerste trek.

Goed voornemen 3: krachttraining
Sterk is het nieuwe slank. Wie stevige spieren heeft, ziet er strakker uit en voelt zich ook sterker en energieker. Voordeel is dat spierweefsel ‘actief’ weefsel is: je stofwisseling gaat blijvend omhoog als je spieren kweekt. Vergeet dus de ellenlange sessies op de loopband of hometrainer en pak de gewichten. Of doe klassieke oefeningen als opdrukken, de plank of squats na je rondje hardlopen in het park.

1 uur: Drie korte maar intensieve sessies van 20 minuten per week zorgt al voor extra spieropbouw.

Goed voornemen 4: unplug jezelf
Waarom lukt ontspannen op vakantie zo goed? Omdat je minder prikkels krijgt dan thuis, waar de meeste mensen continu in verbinding staan met internet, televisie, radio, e-mail en je mobiele telefoon. Jezelf af en toe bewust ‘unpluggen’ doet wonderen voor je concentratie en geeft instant ontspanning. Neem regelmatig beeldschermrust.

30 minuten: Sluit een half uur voordat je gaat slapen alle beeldschermen af. Kom even tot rust, zit gewoon even rustig, luister naar muziek of doe een avond-ommetje. Het zal je slaap verbeteren.

Goed voornemen 5: verlaag de dooreetfactor
Wat gebeurt er als je junkfood eet, of eten uit een pakje of zakje? Je eet dan vrij snel en je eet (te) veel. Dat komt omdat junkfood en fabrieks-eten vrij eenvoudige smaken hebben, zodat je er gemakkelijk van dooreet. Kijk bijvoorbeeld naar het verschil tussen melkchocolade (hoge dooreetfactor) en pure chocolade. Of pasta (hoge dooreetfactor) versus een salade met veel verse kruiden. Als je eten kiest met meer smaak, ben je eerder verzadigd. Breng je eten dus goed op smaak. Dat is niet alleen lekkerder, het zorgt er ook voor dat je ‘vanzelf’ minder eet.

2 minuten: Gebruik in elke maaltijd (ook een eenvoudig maal met aardappelen, groenten en vlees) smaakmakers. Lekker zijn verse kruiden, sojasaus, rode pepers, specerijen en geroosterde zaden en pitten. 

Bron: Gezondheidsnet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.