Translate

donderdag 10 september 2015

Een verkeerde en een goede wereldkaart

Afgelopen week kwam ik mijn oude wereldbol, ook wel globe genoemd (met verlichting en vergrootglas!), weer tegen. Maar nu weet ik, dat de daarvoor gebruikte Mercatorkaart op de ronde bol volstrekt verkeerde afmetingen van de landen weergeeft.

kaart volgens Mercatorprojectie

Rusland en Groenland te groot
Zo lijkt Rusland op mijn oude globe veel groter dan alle landen van het Afrikaanse continent samen. Ook Groenland lijkt gigantisch groot, zelfs even groot als Afrika. Toch is dat beeld in beide gevallen volledig fout.

Betere variant
Een betere variant dan de Mercatorkaart is de Gall-Petersprojectie, die er op het eerste zicht bijzonder vreemd uitziet, maar eigenlijk de werkelijke vorm van de aarde beter benadert dan de mercatorprojectie. Onder andere de Unesco is voorstander van deze kaarten, omdat ze de werkelijke geografische verhoudingen in de wereld veel beter benaderen.

kaart volgens Gall-Petersprojectie

True Size
Leuk en handig is de website 'The True Size'. Op die nieuwe interactieve kaartentool kun je de oppervlakte van elk land ter wereld vergelijken met die van andere landen. Typ de naam van een land in en verplaats het bovenop een ander land. Sleep je bijvoorbeeld Rusland naar de evenaar, dan zie je meteen hoe de oppervlakte van de grootmacht fors inkrimpt. Sleep je een land echter richting een van de twee polen, wordt het ineens veel groter, zoals bijvoorbeeld de Democratische Republiek Congo, die ineens even groot blijkt te zijn als West-Europa. En wat is Nederland toch vreselijk klein! Boven Brussel moet een vliegtuig al beginnen te remmen om niet over Schiphol heen te vliegen...

Bekijk
* The True Size Of ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.