Translate

dinsdag 8 september 2015

Kok belt woedend met Willem-Alexander; 'Dat was een beetje dom' van Máxima daarna ingestudeerd

De beroemde zin 'hij was een beetje dom' waarmee koningin Máxima in 2001 onze harten wist te veroveren was uiteraard ingestudeerd. Volgens Wim Kuijken, voormalig hoogste ambtenaar op het ministerie van Algemene Zaken, heeft hij haar die woorden destijds aangereikt. Dat vertelde hij maandagavond in een aflevering van het tv-programma Andere Tijden.


Oorlogsmisdaden
Wim Kok zegt hierover in het programma dat er 'niets aan het toeval werd overgelaten'. De achterliggende gedachte van de oefening was een blunder die Willem-Alexander beging op 7 maart 2001. In een interview met de New Yorkse pers verwees hij naar een brief, gepubliceerd in een Argentijnse krant, waarin zou hebben gestaan dat Jorge Zorreguita, de vader van Máxima, zou worden vrijgepleit van oorlogsmisdaden die hij had begaan tijdens het Videla-regime. Deze brief bleek later geschreven door Videla zelf en dus niet waar.

Niet gepolijst
De uitlating van de prins kwam op een ongelukkig moment omdat Kok bezig was Zorreguieta te vertellen dat hij niet naar de bruiloft van zijn dochter kon komen. Kok was boos over de uitlating van de prins. "Ik heb dat telefonisch laten weten", zei Kok. "Het was misschien een uur of tien of elf bij ons, dus dat zijn doorgaans tijdstippen dat je daar nog op één oor ligt." De oud-premier vertelde in Andere Tijden dat hij niet veel tijd had. "Dus dat is niet al te gepolijst gegaan. Ik was wel heel erg boos", aldus Kok.

Fragmenten
* Kok belt Willem-Alexander boos
* Maxima: Dat was een beetje dom
* Lucky TV over 'Dat was een beetje dom'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.