Translate

maandag 5 oktober 2015

Nieuwe Dikke Van Dale Zeeuwser dan ooit

'De Nieuwe Dikke van Dale 2015 is Zeeuwser dan ooit'. Aldus kopte Omroep Zeeland één dezer dagen. En niet zonder reden.

Rein Leentfaar uit Breskens

Zeeuws product
Van Dale is namelijk een van oorsprong Zeeuws product. Woordenboekenmaker Johan Hendrik van Dale (1828 - 1872) was afkomstig uit Sluis. En met de naam van Rein Leentfaar uit Breskens in de colofon van de 15e editie is deze editie nog Zeeuwser. Leentfaar is een dicteefanaat bij uitstek. Hij reist overal naartoe om aan dictees mee te doen. Ook schrijft hij ze zelf voor anderen.

Open sollicitatie
In 2012 stuurde Leentfaar nog een open sollicitatie aan Koningin Beatrix voor het redactioneel controleren van de troonrede.

Eerste exemplaar
Het eerste exemplaar van de nieuwe Dikke Van Dale is vandaag in het Muntgebouw in Utrecht overhandigd aan dichter, schrijver en taalliefhebber Bart Chabot. De man die de Dikke Van Dale beschouwt als Ali Babataalschatkamer en een toverballenautomaat van onze taal, vindt het een enorme eer dat hem dit ten deel valt.

Dikke Van Dale
De 15e editie van het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal verschijnt voor de consument morgen. De drie boekdelen zijn dikker (4880 bladzijden) dan ooit, uitgevoerd in kleur en bevatten illustraties. Er zijn meer dan 18.000 nieuwe trefwoorden toegevoegd uit het Nederlandse en Vlaamse taalgebied. Bovendien biedt de aanschaf van de Dikke Van Dale een jaar toegang tot de Dikke Van Dale Online, inclusief de Van Dale Wiki.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.