Translate

donderdag 1 oktober 2015

Waar komt het woord sjoemelen vandaan?

Er wordt tegenwoordig wat afgesjoemeld. Je hebt sjoemelauto's, sjoemelmotoren, sjoemelsoftware, sjoemeldiesel, sjoemeltechnologie, sjoemelwetenschap, sjoemelprofessor, voedselsjoemel, FIFA-gesjoemel, medicijnengesjoemel en noem maar op. Ton den Boon besteedt er vandaag in de rubriek 'Taal' in het dagblad 'Trouw' uitvoerig aandacht aan.


De grens over
Hij kwam zelfs het woord sjoemelfiets tegen voor de elektrische fiets, in het Limburgse dialect foetelfiets genoemd. Hij ging op zoek naar de oorsprong van het woord. Het blijkt, dat sjoemelen ontleend is aan het Duitse werkwoord schummeln, dat onder meer stilletjes wegwerken of bedrog plegen betekent. Vanuit het oosten is het woord de Nederlandse grens gepasseerd. Net zoals de Volkswagen.

Sjoemelmarketing
Overigens, welk woord gebruik je, wanneer Albert Heijn op zijn tomatenketchup '0% vet' vermeldt, terwijl er in ketchup nooit vet zit. En wanneer snoepfabrikanten consumenten verleiden met claims als 'bevat uitsluitend natuurlijke ingrediënten'. Terwijl suiker - zoals we allemaal weten - een echte boosdoener is, maar dat zetten ze natuurlijk niet op de verpakking.  Leo Pot geeft in de zojuist verschenen Consumentengids van oktober meer van dit soort voorbeelden. Het heet officieel marketing. Maar wij zouden het liever sjoemelmarketing willen noemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.