Translate

zondag 22 november 2015

Grutto is na Vogel des Vaderlands nu ook onze Nationale Vogel

Na in juni gekozen te zijn tot Vogel des Vaderlands is de grutto nu ook gekozen tot Nationale Vogel van Nederland. Er zijn zo'n 55.000 grutto's in Nederland. Grutto's kunnen een jaar of 30 worden.


Merel en huismus
De Vogel des Vaderlands werd in juni bekend gemaakt door het dagblad Trouw. De Nationale Vogel werd dinsdag bekendgemaakt door het programma Vroege Vogels van de VARA en Vogelbescherming Nederland, die gezamenlijk een verkiezing hadden georganiseerd. De merel eindigde op de tweede plaats en de huismus werd derde.

Langpotige bluffer
Persoonlijk heb ik de grutto hoog en feliciteer ik de 'langpotige bluffer' (citaat uit het AD) van harte, al blijf ik de voorkeur geven aan de kiviet. Zoals de Friezen dat ook doen.

Andere landen
De Britten hebben het roodborstje als nationale vogel, de Verenigde Staten heeft de zeearend en India de pauw. De grutto lijkt mij overigens ook zeer geschikt als nationale vogel van Senegal of een ander West-Afrikaanse land, want daar houdt het dier zich 's winters op in de rijstvelden. In februari strijken ze dan weer neer in het Nederlandse gras. Ze keren dan altijd (!) terug naar het weiland, waar ze zijn geboren.

Lees ook:
* Grutto (en niet de kievit) Vogel des Vaderlands. En de Grexit?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.