Translate

maandag 23 november 2015

Helpt kippensoep tegen verkoudheid?

Er heerst in Nederland een groot geloof in huismiddeltjes (uit Grootmoeders tijd) en in smeerseltjes, pillen en drankjes, waarvan de effectiviteit nooit bewezen is. Zo zou volgens het boek 'Grootmoeders tips' kippensoep helpen tegen verkoudheid.


Carnosine
Het dagblad Trouw citeert het genoemde boek: 'Overigens heeft de University of Nebraska aangetoond waarom kippensoep werkt. In de soep komt carnosine voor. Deze stof helpt ons immuunsysteem'.

Onzin
Het dagblad laat ook Adam Cohen, professor in de farmacologie in Leiden, aan het woord. Hij maakt gehakt van de bewering. 'Er bestaat helemaal geen stof die ons immuunsysteem helpt. Als die er was, hadden we geen tips nodig. Hier worden huismiddeltjes wetenschappelijk gemaakt en dan kom je in de onzin terecht.

Licht verteerbaar
Cohen geeft ook een nogal plausibele verklaring voor het bijgeloof. 'Kippensoep is lekker als je ziek bent, omdat hij licht verteerbaar is en warm. Er zitten eiwitten in, zout en water. Niet-eten is heel slecht. Iets eten wat je maag kan verdragen is prima. Bovendien is het gewoon lekker om verzorgd te worden als je ziek bent'.

Lekker
Kortom, weer een illusie armer geworden. Maar kippensoep blijft lekker, is de troost! In goede en in kwade dagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.