Translate

woensdag 11 november 2015

Waarom gaat de andere rij altijd sneller dan mijn rij? Tips voor de snelste!

U kent het fenomeen wel. U staat in de supermarkt en hebt weer eens de verkeerde kassa gekozen: de andere rijen gaan sneller. Of u rijdt in een file en de andere kant lijkt sneller op te schieten. De Roemeense auteur David Andrews wijdde een volledig boek aan het het fenomeen aanschuiven in een rij, onder de titel Why Does the Other Line Always Move Faster? Daarin legt hij één en ander uit over de psychologie van aanschuiven.


Onze geest werkt tegen
"Heb je het geluk om de snelste rij uit te kiezen, dan zal je dat niet doorhebben, omdat je druk bezig bent met voortmaken en je boodschappen in en uit te laden," legt Andrews uit. Ook speelt waarschijnlijkheid een rol. Als je kiest voor één van bijvoorbeeld drie rijen, dan heb je slechts één kans op de drie dat je in de snelste rij staat. En zo gaat hij door. Over de mythes, de ellende, de geheimen en de psychologie van het wachten in de rij.

Tips voor de snelste rij
Omdat je aan al die uitleg uiteindelijk weinig hebt als je weer eens zuchtend in een 'verkeerde' rij terecht bent gekomen, geeft Andrews ook enkele praktische tips mee die de kans vergroten om in de snelste rij terecht te komen: 
* Kies een rij met voornamelijk mannen in. Studies hebben aangetoond dat die minder geduldig zijn dan vrouwen bij het wachten, en sneller zullen opgeven.
* Ga naar de kassa's aan de linkerkant. De meeste mensen zijn rechtshandig, en gaan automatisch naar de rijen aan de rechterkant.
* Kies de rij waar je alleen contant kunt betalen. Vreemd genoeg blijkt dat sneller te gaan dan met een kaart.
* De snelkassa is niet altijd de snelste oplossing. Het is het aantal mensen die voor je staan die ertoe doen, niet het aantal artikelen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .