Translate

zaterdag 30 januari 2016

Nederland vangt 1 miljoen Belgische vluchtelingen op tijdens de Eerste Wereldoorlog

In het najaar van 1914 stroomden 1 miljoen Belgische vluchtelingen Nederland binnen. De Nederlanders zetten zich massaal in voor de ontheemde Belgen.


Afnemend enthousiasme
Wegens voedselschaarste en cultuurverschillen nam het enthousiasme in de loop van de oorlog behoorlijk af. Met 'zachte drang' probeerde men de Belgen over te halen weer naar huis te gaan; daaronder viel ook de internering in kampen.

Herhaling
De geschiedenis herhaalt zich voortdurend. Alleen de nationaliteit van de vluchtelingen verandert regelmatig. Vandaar, dat op woensdag 2 maart in De Bergkerk in Amersfoort drie lezingen worden gehouden over de vluchtelingenproblematiek. Max Kramer vertelt over de architectuur van het Belgenmonument (bestaat 100 jaar!), Gerard Raven over de Belgische vluchtelingen in WOI (19.000 in Amersfoort!) en Simone Kennedy over de huidige vluchtelingenopvang in Amersfoort. De zaal is open om 19.30 uur!

Website
Wie waren de vluchtelingen die 100 jaar geleden uitweken naar Amersfoort? En hoe verging hen het hier? De antwoorden op deze vragen zijn te vinden op Belgengezocht.nl. een website, die is opgezet door Archief Eemland.

Volledig
* Lees het zeer lezenswaardige en informatieve artikel van Menno Bos in het Historisch Nieuwsblad 9/2007

Informatieve website
* Belgen Gezocht

Lees ook
* Belgen op de vlucht in Amersfoort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.