Translate

dinsdag 23 februari 2016

10 Haagse eekhoorns hebben een prachtig persoonsgebonden budget

Een speciaal aangelegde eekhoornbrug in Den Haag, is in 2015 door twee eekhoorns gebruikt. In 2014 liepen nog drie knaagdieren over de brug. Dat blijkt uit antwoorden van het Haagse stadsbestuur op raadsvragen, meldt Omroep West maandag.


Veilig wandelen
De brug werd in september 2012 aangelegd zodat eekhoorns veilig van het Haagse Bos naar Clingendeal kunnen wandelen. Tussen deze gebieden ligt de N44. Naast deze weg werden de laatste jaren aangereden eekhoorns gevonden. Hoeveel hebben we niet op internet kunnen achterhalen. Maar de gezondheid van de eekhoorn staat centraal. "De eekhoornpopulatie wordt door barrieres zoals wegen in zijn voortbestaan bedreigd door inteelt. Populaties komen zowel voor in het Haagse Bos als in Clingendael/Oosterbeek", schrijft de Haagse loco-burgemeester Ingrid van Engelshoven. Dus moest er een veilige oversteek komen.

15.000 per eekhoorn
De aanleg van de brug kostte 150.000 euro. Dat is betaald met Rijksgeld voor natuurcompensatie. Uitgaande van het zeer optimistische scenario dat in 2013 ook 2 diertjes de brug hebben gebruikt en dat dit in 2016 misschien weer oploopt naar 3 (we blijven optimistisch!), hebben we het dan over 10 eekhoorns in 4 jaar. (We gaan er daarbij ook van uit, dat het niet steeds dezelfde dieren zijn, die de oversteek maken.)  Dat is een investering van € 15.000 per eekhoorn. Een prachtig persoonsgebonden budget voor de eekhoorns in kwestie!

Amsterdam
Amsterdam had de allereerste eekhoornbrug van Nederland. De brug werd geopend in 2011 en overbrugt de Europaboulevard. Eekhoorns kunnen nu heen en weer rennen van het Amstelpark naar het Amsterdamse Bos. De brug is gemaakt van staaldraad dat weer omwikkeld is met touw. Kosten: 20.000 euro. In Amsterdam zijn inmiddels 6 van dit soort bouwsels.

Roermond
Ook Roermond heeft een eekhoornbrug, die hangt boven de Heinsbergerweg. Buurtbewoners vroegen de gemeente iets te doen aan de vele doodgereden eekhoorns. De oplossing was een brug naar het voorbeeld van Amsterdam, 5 meter boven de weg. Kosten: 2.480 euro.

Rijk
Voor de jaren 2007 tot en met 2018 heeft het Rijk in totaal 410 miljoen euro beschikbaar gesteld om leefgebieden van dieren met elkaar te verbinden. Zo is er overheidsgeld gestoken in een muizenbrug over de A4, in de hierboven genoemde eekhoornbrug over de N44 in Den Haag en een zogeheten fauna-uitstapplaats bij Werkendam bij de A27.

Link
* Nog geen eekhoorns op eekhoornbrug - Omroep West: 8 oktober 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.