Translate

maandag 22 februari 2016

Het is goed, dat kinderen af en toe modder eten

Veel ouders weten al lang dat je kind op jonge leeftijd in de zandbak laten rollen hartstikke goed is voor het immuunsysteem. Kinderneuroloog dr. Shetreat-Klein bevestigt dat en schreef er een boek over.Hap zand of modder
In het boek The Dirt Dure schrijft dr. Shetreat-Klein dat af en toe een hap zand of modder eten het succesrecept is voor gezonde kinderen. Nauwlettend checken of je kind wel z’n handen wast en speelgoed grondig schoonmaken is volgens haar helemaal niet nodig. Sterker nog: volgens de arts doe je met die hygiënische gewoonten je kind meer kwaad dan goed. De neuroloog begon onderzoek hier naar te doen toen haar derde kind allergisch bleek voor zuivel en soja.

Drie belangrijke dingen
“Blootstelling aan bacteriën, onbewerkte voeding eten die uit de grond komt en voldoende tijd in de natuur doorbrengen zijn de drie belangrijkste dingen voor kinderen om gezond te zijn, nu en in hun verdere leven”, schrijft ze. “We staan vaak negatief tegenover bacteriën, maar onderzoeken concluderen steeds vaker dat ze goed kunnen zijn voor ons immuunsysteem. Er zijn zelfs concrete studies die aanwijzen dat kinderen die in huishoudens opgroeien waar vaak bleekmiddel wordt gebruikt, vaker ziek zijn dan gezinnen die het niet gebruiken.”

Natuurlijke oliën
Ze vindt het ook geen goed idee om een kind iedere dag onder de douche te zetten. Ze adviseert dat maximaal drie keer te doen. “Zo blijven de natuurlijke oliën op de huid behouden, die je helpen hydrateren. Daarnaast zijn die natuurlijke oliën belangrijk om vitamine D te kunnen absorberen van de zon.” Ook zegt ze dat het verstandig is niet te kwistig te zijn met zeep. De oksels en het kruis kun je met zeep wassen, maar de rest is van het lichaam is volgens haar echt niet nodig – tenzij een kind echt heel vies is.

Bron: Susan Dalstra in Libelle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.