Translate

zaterdag 27 februari 2016

Is het ongezond om winden in te houden?

Bovenstaande vraag is keurig geformuleerd. Het antwoord iets minder: scheten laten is gezond. Dat antwoord leren we van de website Gezondheidsnet, dat geen knellende vraag uit de weg gaat. Uiteraard krijgen we ook een toelichting.


15 per dag
Het inhouden van winden is slecht voor de gezondheid. Gemiddeld laten mensen zo'n vijftien scheten per dag. Maar ook veel winden worden ingehouden én dat kun je beter niet doen. Het inhouden van scheten kan namelijk leiden tot uitstulpingen van de darmen. De giftige darmgassen kunnen door opname in de bloedbaan klachten als vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken.

Oorzaken
Winderigheid kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld omdat iemand teveel lucht inslikt. Dit kan gebeuren bij spanning en stress, door roken of een slecht kunstgebit. Mensen die snel praten, snel eten en drinken zonder goed te kauwen, slikken ongemerkt extra lucht mee naar binnen.

Tips
Tips om winderigheid te verminderen of voorkomen:
• Eet regelmatig en sla geen maaltijden over.
• Eet rustig en kauw goed.
• Neem voldoende tijd voor de maaltijd en praat niet te veel tijdens het eten.
• Neem geen producten die zorgen voor extra gasvorming.
• Kauw niet op kauwgom.
• Stop met roken.
• Probeer verstopping te voorkomen door gezond en vezelrijk te eten.

Vezelrijk
Bij verstopping is vezelrijke voeding belangrijk, maar door het gebruik van extra vezels kan de gasvorming ook tijdelijk weer toenemen. Belangrijk is dan ook om het aantal vezels geleidelijk uit te breiden. Drink daarbij minimaal 2 liter per dag.

Wens
Wij wensen u een opgeluchte dag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.