Translate

dinsdag 9 februari 2016

Puzzel: in welke richting rijdt de bus?

Vandaag schotelen we u een puzzel voor die kinderen snel oplossen, maar waar veel volwassenen letterlijk kop noch staart aan zien. De vraag is: in welke richting rijdt de bus, naar links of naar rechts?Opzet
Deze puzzel verscheen in de reeks 'Brain Games' op National Geographic. Maar liefst 80 procent van de kinderen onder de 10 jaar hadden vrijwel meteen een correct antwoord klaar. Volwassenen hadden veel meer tijd nodig of slaagden er zelfs niet in een juist antwoord te geven. Denkt u even logisch als een kind? Voor de goede orde: ik kwam er niet uit...

Antwoord
Het antwoord vindt u hierna, als u flink door scrollt. Maar doe dat niet te snel. Probeer het eerst zelf!


Antwoord
De bus rijdt naar links.

Toelichting
Op het eerste gezicht lijkt deze puzzel onmogelijk op te lossen, omdat de bus geen voor- of achterkant heeft. Toch is het mogelijk de puzzel op te lossen, omdat de afbeelding iets vertelt zonder het te tonen.
Aangezien op de afbeelding geen deuren te zien zijn, kunnen we ervan uitgaan dat de deuren aan de andere kant van de bus zitten. Omdat de deuren van een bus altijd aan de rechterkant van de bus staan, rijdt de bus logischerwijze naar links.

(In Groot-Brittannië, Australië of Japan is het antwoord uiteraard 'rechts', omdat het stuur van auto's daar rechts staat en auto's aan linkerkant van de weg rijden.)

Kinderen en volwassenen
Volgens een onderzoek van het University College of London kunnen kinderen een dergelijke puzzel sneller oplossen, omdat kinderen de eerste visuele aanwijzing gebruiken die zich aanbiedt. Volwassenen zullen verschillende andere aanwijzingen en informatie in overweging nemen vooraleer ze een besluit nemen. Dat betekent dat kinderen vaker de fout in gaan, maar ook sneller antwoorden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.