Translate

maandag 7 maart 2016

De top drie van de meest verwarrende, meest bijzondere en meest deprimerende plaatsnamen van Nederland

Alle ogen waren onlangs gericht op het Drentse dorp Oranje. Een klein dorp met een opvallende naam – zoals er zoveel zijn in Nederland. De aandacht voor Oranje inspireerde HP/De Tijd om de Nederlandse plaatsengids eens door te spitten op zoek naar de meest aparte plaatsnamen van ons land.


Drie overzichten
HP/De Tijd publiceerde vervolgens een overzicht van de 13 meest verwarrende, de 19 meest bijzondere en de 19 meest deprimerende plaatsen om in te wonen. Toch wel leuk! Hierna de top 3 van de drie categorieën.

Top 3 meest bijzonder

1. Rectum
Zonder twijfel de meest bijzondere plaatsnaam van Nederland: Rectum, een gehucht in de gemeente Wierden. Waar de gemeente Venray er nog voor koos om ‘Lull’ te veranderen in ‘Sint Antonisveld’, omdat ze de naam te aanstootgevend vonden, houdt de gemeente Wierden de naam ‘Rectum’ in ere. In 1297 werd er voor het eerst gewag gemaakt van ‘Rectem.’ De naam betekent zoiets als ‘rechte strook, woonplaats’. Rek is ‘rechte strook’, ‘heem’ is ‘woonplaats.’ Geen uiteinde van de endeldarm, dus.

2. Lull
Lull – je zult er maar wonen. Dat dacht de gemeente Venray ook. Toen in 1996 werd begonnen met de bouw van een nieuwbouwwijk, besloot men de naam van het oude gehucht te vervangen voor het minder aanstootgevende Sint Antoniusveld. Tegen de wil van plaatselijke oudheidkundige verenigingen in overigens – die pleiten er nog steeds voor om Sint Antoniusveld weer officieel Lull te laten heten.

3. Vrouwenverdriet
Buurtschap aan de Nauernasche Vaart bij Zaandam. Zoals wel meer opmerkelijke plaatsnamen ontleedt ook Vrouwenverdriet zijn naam aan een oude herberg. Op de plaats waar het buurtschap ligt zou aan het begin van de zeventiende eeuw een herberg hebben gestaan, waar polderjongens die de vaart groeven hun loon opdronken. In de buurt van Aalsmeer ligt trouwens nog een gehucht met de naam Vrouwentroost – volgens de overlevering zo genoemd omdat vrouwen op dit punt hun geliefde mannen en zonen die als militair in een oorlog moesten dienen uitzwaaiden, en dus getroost moesten worden. Het verhaal achter de naam Vrouwentroost is dus ironisch genoeg verdrietiger dan achter de naam Vrouwenverdriet.

Top 3 meest verwarrend

1. Nederland
Het meest verwarrend van alle plaatsen is wel het dorpje Nederland, een dorpje met zo’n 26 inwoners, gelegen in de kop van Overijssel. Hoe vaak zouden de inwoners van dit gehucht aangesproken worden op ‘een verkeerd ingevulde woonplaats’, als ze hun adresgegevens moeten vermelden?

2. Napels 
Napels (Groningen) naar Rome (Gelderland) – de verbinding is een stuk sneller dan die tussen hun grote broers.

3. Moskou
Moskou ligt niet alleen in Rusland, maar ook in Friesland. (In Drenthe hebben ze Nieuw-Moscou, en in Twente ligt het nog niet geannexeerde dorp De Krim.)

Top 3 meest deprimerend

1. De Hel
“Waar woont u?” “In De Hel.” Een deprimerender plaats om te wonen bestaat niet. Zelfs een rasoptimist wordt voor raspessimist versleten als hij desgevraagd vertelt waar hij woont. Het buurtschap De Hel (vroeger ook wel De Grote Hel en De Rode Hel genoemd) is gelegen in de gemeente Súdwest-Fryslân, aan de westelijke rand van het dorpje Heidenschap. Over de oorsprong van de naam lopen de theorieën uiteen: aangenomen wordt dat het buurtschap werd genoemd naar de plaats waar turf werd gedroogd, dat ‘hellen’ werd genoemd. Met heidenen die naar de hel gaan heeft het dus niet te maken. Wel deden de inwoners van Het Heidenschap volgens Wikipedia boodschappen in De Hel. Laten we het ironie noemen.

2. De Dood
Het meest deprimerende hier op aarde is de dood: niet alleen omdat al je dierbaren vroeg of laat worden opgehaald door Magere Hein, maar ook omdat je zelf niet het eeuwige leven hebt. Het liefst wil je er zo min mogelijk aan denken, maar probeer dat maar eens als je in buurtschap De Dood woont, gelegen in de gemeente Rucphen. Over de herkomst van de naam is niet veel bekend: mogelijk heet het zo omdat er in vroege tijden een vennetje was gelegen met daarin stilstaand (dood) water.

3. Tranendal
Weinig plaatsnamen stemmen zo droevig als Tranendal. Tranendal is namelijk niet alleen een gehucht in Groningen, maar staat ook synoniem voor het aardse leven en alle ellende – in tegenstelling tot ‘het gelukzalige leven in de hemel’ – die daarbij komt kijken.

Linken
* De volledige lijst van de 19 meest bijzondere plaatsnamen in Nederland
* De volledige lijst van de 19 meest deprimerende plaatsnamen in Nederland
* De volledige lijst van de 13 meest verwarrende plaatsnamen in Nederland

Lees ook|
* Geinige plaatsnamen (deel 1)
* Geinige plaatsnamen (deel 2)
* Geinige plaatsnamen in het buitenland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.