Translate

zondag 20 maart 2016

Deze meest voorkomende achternamen van Europa én hun betekenis.

We kennen allemaal wel een Jansen, een De Jong of een Smit. Niet verrassend, want dat zijn de meest voorkomende achternamen in Nederland. Maar ken je ook de meest voorkomende namen in andere Europese landen, én hun betekenis?

Achternamen
De Tsjechische linguïst Jakub Marian heeft een kaart gemaakt met de meest voorkomende achternamen in Europa. In Nederland is dat De Jong, in Duitsland Müller en in Vlaanderen Peeters.


De kleuren op de kaart staan er niet voor niks:
• Landen zijn rood als namen zijn gebaseerd op eigenschappen, zoals nieuw of groot.
• Bruin geeft achternamen aan die gebaseerd zijn op beroepen (meestal die van de vader)
• Blauwe landen hebben achternamen die komen van de voornaam van de vader
• Landen waarin de meeste mensen zijn vernoemd naar de plaats van herkomst zijn cyaan gekleurd, zoals Litouwen
• Landen zijn groen gekleurd als de achternaam gebaseerd is op iets uit de natuur

De vertaling
Omdat natuurlijk niet iedereen alle talen spreekt die op de kaart staan, heeft Marian ook een kaart gemaakt met de Engelse betekenissen van de achternamen.
IJsland staat niet op de kaart omdat het land een ander systeem gebruikt voor de achternamen: het patronymisch systeem. Daarbij wordt de familienaam van een kind bepaald door de voornaam van de vader. Dit systeem werd vroeger ook gebruikt in Scandinavië. Dat verklaart waarom de meest voorkomende namen in Denemarken, Noorwegen en Zweden eindigen op -son of -sen: wat 'zoon van' betekent.Betekenissen
Bij sommige landen staan er twee namen op de kaart. Dat komt doordat er in dat land meerdere talen worden gesproken, zoals in België. Dit geldt ook voor Estland en Zwitserland. Voor Kosovo en Cyprus kon Marian geen statistieken vinden.
Extra weetje: de meest voorkomende familienaam in Slovakije is het Hongaarse woord voor een Kroaat. Vreemd, want er zijn 30 keer meer mensen met 'Kroaat' in hun naam dan er etnische Kroaten in Slovakije wonen.

Ook leuk en informatief:
* Komt uw achternaam veel voor? En in welke plaats?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.