Translate

donderdag 24 maart 2016

Mooiste dag uit Nederlandse geschiedenis was in Dordrecht

Enkele weken geleden was ik in het nieuwe Museum Het Hof van Nederland in Dordrecht. Een werkelijk onthutsende ervaring. Alle geschiedenisverhalen van mijn Lagere School bleken historische leugens. Want ik leerde er, hoe destijds de Protestanten en Katholieken in Nederland niet voor elkaar onderdeden in terreurdaden, zoals ISIS die nu uit naam van het geloof uitvoert. Des te blijer was ik, toen ik hoorde, dat recent tien prominente historici 19 juli 1572 hebben uitgeroepen tot de mooiste dag uit de Nederlandse geschiedenis.

Een fragment uit de indrukwekkende film van de Eerste Vrije Statenvergadering,
 zoals vertoond in het nieuwe Museum in Dordrecht.
Eerste Vrije Statenvergadering
Op die dag werd namelijk de Eerste Vrije Statenvergadering in Dordrecht gehouden. Daar kwamen de belangrijkste steden van Holland in het diepste geheim bijeen, om onder leiding van Willem van Oranje in opstand te komen tegen de Spaanse bezetter. Ook werd de grondslag gelegd voor de huidige Nederlandse staat.
.
Tolerantie en godsdienstvrijheid
"Bij die vergadering werd de basis gelegd voor onder meer de tolerantie, godsdienstvrijheid en het burgerlijk bestuur, die de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden een bijzonder karakter zou geven ten opzichte van de omringende staten", aldus Klinkert, één van de historici.

Willem Alexander
Dat de eerste vrije statenvergadering van groot historisch belang is, werd vorig jaar op Koningsdag onderstreept bij de opening van het eerder genoemde nieuwe museum Hof van Nederland door koning Willem Alexander. In dit gebouw vond die statenvergadering plaats en draait nu permanent een zeer informatieve film waarin de gebeurtenis door acteurs wordt nagespeeld.

Toeristen
De Dordtse historicus Kees Weltevrede is blij verrast over de verkiezing, maar ook kritisch: "Sommige dingen, die destijds zijn afgesproken kun je achteraf zo uitleggen, maar of de mensen dat destijds zo hadden bevroed? Ook is er nog altijd gerede twijfel, of die vergadering hier, op deze plek heeft plaatsgevonden." De enige bron, die daarop wijst is een publicatie van Matthijs Balen uit 1677.
"En die heeft het dus niet uit eigen waarneming", stelt Weltevrede nuchter vast. Dat de vergadering gehouden is betwijfelt hij niet: "En het is voor Dordt hartstikke leuk, want er komen nu al veel toeristen naar Het Hof en dat zal na deze publicatie alleen maar toenemen."

Advies
Ons advies: ga beslist kijken! Want ISIS-daden werden in het verleden ook door ons, Protestanten en Katholieken, gepleegd! En 'de mooiste dag uit onze geschiedenis' maakte hieraan een einde.

Link
* Meer informatie is te vinden op: www.hethofvannederland.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.