Translate

dinsdag 1 maart 2016

Willem Pekelder: TV overstelpt met ziekten, tranen, BN'ers en mannen als losers

Trouw-tv-recensent Willem Pekelder stopt er na zes jaar, 6.000 uur kijken en achthonderd kritieken helaas mee. In zijn afscheidsinterview van afgelopen zaterdag geeft hij enkele behartenswaardige analyses. Enkele citaten.


Overstelpt met ziekten
Hilversum is een tobberig oord geworden, dat ons overstelpt met ziekten, gebrek, verval en verlies. Ik heb het eerder geschreven: na een beetje tv-avond heb je de halve medische encyclopedie in je hoofd, inclusief zeldzame aandoeningen als het syndroom van Dandy Walker. 'De Wandeling' (KRO) ging vorig weekend over een man bij wie de kanker was teruggekeerd, 'Kruispunt' (ook KRO) over erfelijke ziekten in Volendam. En dan ook nog elk jaar, vaste prik, de onvermijdelijke Week van de Euthanasie (met als voorlopig dieptepunt de editie van dít jaar, waarin een dementerende vrouw met man en macht de euthanasie werd ingerommeld).

Tranen, tranen, tranen
Hilversum doet aan informatie en preventie, heet het. En de (eenzame) patiënt heeft een uitlaatklep. Tuurlijk. Maar ziekteshows zijn ook gewoon goedkoop en, in hun sensatiezucht, goed voor de kijkcijfers. Daarbij: de farmaceutische industrie lust er wel pap van. Tranen, tranen, tranen. Vooral bij de KRO, NCRV en EO. Zou het, bij gebrek aan duidelijke identiteit, een wanhoopspoging zijn de christelijke naastenliefde 'eigentijds' te vertalen?

BN-iseren
Talkshows zijn overladen met (steeds weer dezelfde) Bekende Nederlanders. Zozeer zelfs dat ik er beleid achter vermoed. Hebben redacties opdracht om onderwerpen zoveel mogelijk te BN-iseren, vraag ik telefonisch aan NPO-baas Henk Hagoort. "Daar gaan wij niet over, dat beslissen ze zelf", zegt hij vanuit zijn ski-vakantieoord. Zelf. En hoe! Ik noem slechts één uitzending van Eva Jinek. Eentje! Die van 1 februari j.l. We zien daar Jan Mulder over hersenbeschadiging. Waarom in hemelsnaam Jan Mulder? Omdat hij ambassadeur is van de Hersenstichting? Waarom geen neuroloog?
Bij de 100ste Nijmeegse Vierdaagse geen gesprek met wandelaars maar met Fons de Poel en Harm Edens. Omdat ze er een programma over maken. En bij de VS-verkiezingen Rick Nieman en Charles Groenhuijsen. Met alle respect, deze beroemde collega's zijn eind jaren tachtig uit de VS vertrokken! Waar is Amerika-deskundige prof. Oldenziel gebleven? Eva Jinek, je kan zoveel beter. Waarom toch steeds diezelfde Hilversumse incrowd?

De man als loser
Verder heb ik de afgelopen zes jaar veel kwalitatief hoogstaand drama gezien: 'Annie M.G.', 'Volgens Jacqueline', 'De Prooi' (alle drie Vara) 'Bloedverwanten' (Avro), 'Hollands Hoop' (Vara, VPRO, NTR), 'Bernhard, schavuit van Oranje' (VPRO) en 'Bagels & Bubbels' (Net 5). Waar al die topseries, hoe verschillend van inhoud ook, in overeenkomen is dit: sterke vrouwen, zwakke mannen. Annie M.G. Schmidt haalde ijzerenheinig de eindstreep, maar Ramses Shaffy ging ten onder aan drank en drugs. In 'Bloedverwanten' is Esther haar ex-man Anton duizendmaal de baas, en trouwens de rest van haar familie ook. Jacqueline staat in de gelijknamige serie sterker in haar schoenen dan ex-man Robert. En dan zwijgen we nog maar over prins Bernhard (de titel zegt genoeg), Rijkman Groenink die in 'De Prooi' ABN Amro naar de rand van de afgrond helpt en psychiater Fokke die in 'Hollands Hoop' hetzelfde doet met zijn gezin. Nee dan Noa, die in 'Bagels & Bubbels' een carrière beleeft als topmodel. En het aanlegt met een eenvoudige bakkersknecht. De man als loser.

Lees het gehele afscheidsinterview
* Ik houd er mee op, en wel hierom

Website met zijn zeer lezenswaardige columns, w.o. het afscheidsinterview
* Willem Pekelder

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .