Translate

dinsdag 5 april 2016

Hebt u wel eens van wilsterflappen gehoord?

Ik had er nog nooit van gehoord: wilsterflappen. Tot vandaag. Want in 'De Verdieping' van het dagblad 'Trouw' staat nu een uitgebreid artikel over het wilsterflappen en de wilsterflappers in Friesland.


Goudplevier
Wilster is een ander woord voor het vogeltje dat beter bekend is met de naam goudplevier. En wilsterflappen betekent het vangen van deze goudplevieren. Er zijn in Friesland in totaal 24 wilsterflappers, waarvan 1 vrouw: Rinkje van der Zee. Zij is hoofdpersoon in het artikel en flapt al tien jaar als vervangster van haar overleden man. Het is specialistisch werk met behulp van windschermen (de skûle), opbergkisten (de fûgelbak), levende kieviten als lokvogels op de wip en een wilsterfluitsje

Gebraden lekkernij
Wilsters (goudplevieren dus) werden vroeger gevangen voor de consumptie. 'Vooral de gegoede burgerij wist een gebraden goudpleviertje wel te waarderen'. En de straatarme keuterboertjes hadden er een noodzakelijke bijverdienste bij.

Afname
'Verorberen mag nu niet meer, maar geflapt wordt er nog wel', leert ons het artikel. 'Nu om de vogels te ringen voor wetenschappelijk onderzoek aan de Rijksuniversiteit van Groningen'. Want het aantal wilsters neemt verontrustend af.  Zoals dat ook voor de kemphanen geldt en de kieviten en grutto's. En die afname moet geanalyseerd en bestreden worden.

Lees meer
* Het volledige artikel van Monica Wesseling in Trouw van vandaag

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.