Translate

maandag 4 april 2016

Nieuw Wilhelmus nodig

Persoonlijk ben ik van mening, dat iedere voetballer van het Nederlands Elftal, die aan het begin van de wedstrijd ons volkslied 'Het Wilhelmus' niet uit volle borst meezingt, daarna nooit meer opgesteld mag worden. Dit ondanks het feit, dat onze nationale hymne een onding is. Zowel wat betreft tekst als melodie.


Nieuwe versie
Onze Dichter des Vaderlands, Anne Vegter, wil daarom terecht een nieuwe versie van het Nederlandse volkslied schrijven, omdat het huidige volledig achterhaald is. "Wij zijn al lang niet meer overheerst door Spanje. We zijn een ander volk geworden en onze maatschappij is erg veranderd'', aldus de Rotterdamse dichter, die aan het laatste jaar van haar periode als Dichter des Vaderlands is begonnen.

Nieuwe melodie
Vegter wil overleggen met deskundigen over de eisen waaraan een modern volkslied zou moeten voldoen. Ze vindt het voor de hand liggen dat er dan ook een nieuwe melodie wordt gecomponeerd.

Oekraïne
In de Oekraine blijkt een groep jongeren nog wel gecharmeerd van ons volkslied. Al is dat meer om ons te overtuigen om woensdag a.s. 'ja' te stemmen over het handelsakkoord van Nederland met dit Midden-Europese land. Origineel is het zeker!

Bekijk en beluister
* Шпилясті кобзарі – Dutch National Anthem "Het Wilhelmus"

Ook leuk en informatief:
* Wilhelmus: suf volkslied
* Mooiste dag uit Nederlandse geschiedenis was in Dordrecht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.