Translate

zaterdag 2 april 2016

Noord-Brabant speelt open kaart over stank, lawaai en vieze lucht

Het is vandaag Open Huizen Dag, Maar hoe kunnen bewoners zelf zien hoe gezond of ongezond de omstandigheden in hun woonwijk zijn?Noord-Brabant
Stel: iemand is op zoek naar een woning in Brabant. De aspirant-koper vindt een authentiek dorp, een goede buurt, een riant huis. Op het eerste en tweede gezicht lijkt alles in orde. Pas na verloop van tijd wordt duidelijk hoe vaak vliegtuigen laag overvliegen, hoe penetrant de geur van de nabijgelegen varkensstallen is, en hoe vervuild de lucht in de straten waar de kinderen spelen.

Gezondheidskaarten
Om dergelijke onaangename verrassingen in de toekomst voor te zijn lanceerde Noord-Brabant eergisteren 'gezondheidskaarten', die de provincie heeft opgesteld in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De kaarten zijn te raadplegen op de site van Atlas Leefomgeving.

Geur, geluid en lucht
De gezondheidskaarten geven informatie over de kwaliteit van de woonomgeving op basis van drie criteria: geur, geluid en lucht. Voor elke postcode is precies op te zoeken hoe de omgeving scoort in deze categorieën. De score wordt weergegeven op een schaal van een tot acht. Een score van zes of hoger staat, naar Europese maatstaven, gelijk aan een onvoldoende.

Link
* Atlas Leefomgeving

Bron: Artikel van Anne Grietje Franssen in het dagblad Trouw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.