Translate

vrijdag 15 april 2016

Wat u moet weten over 'het witte goud': asperges

Het aspergeseizoen is gisteren begonnen. Tot eind juni zullen ze weer volop verkrijgbaar zijn. Hoe verser asperges zijn, hoe lekkerder! Maar hoe weet u of asperges vers zijn? En waarom gaat uw urine er anders van ruiken? Wat u moet weten over asperges.


Vers? 
Hoe verser, hoe lekkerder, maar hoe weet je of asperges vers zijn? Dat kun je horen! Door twee stengels tegen elkaar te wrijven. Als je een piepend geluid hoort, is het goed. De asperges zijn dan heerlijk vers.

Drie soorten
Er zijn drie soorten asperges, wit, groen en paars. De meest verkochte en geproduceerde in Nederland zijn wit (97 procent). Slechts 3 procent bestaat uit groene asperges. Op zeer kleine schaal worden ook paarse asperges geproduceerd en aangeboden. De paarse asperge kan zowel gekookt als rauw gegeten worden. Het hoge suikergehalte maakt deze variant bijzonder geschikt voor verwerking in salades.

Belangrijkste verschillen
De witte asperge groeit in de grond (aspergebedden), groen en paars boven de grond. Daarnaast moet wit altijd goed worden geschild en bij groene asperges alleen de dikke (16-20 millimeter). Bij paarse asperges hoeft alleen het onderste stukje van de stengel afgesneden te worden.

Urine
Als je asperges gegeten hebt, kan je urine anders gaan ruiken dan normaal. Bij ongeveer de helft van de mensen die asperges eten is dit zo. Deze geur ontstaat doordat er zwavelhoudende sporen in de aspergeplant zitten. De lever zet dit om in methylmercaptanen, vluchtige zwavelverbindingen die via de urine ons lichaam verlaten.

Kwaliteit
Asperges van AA-kwaliteit zijn de beste asperges. De stengels hebben een doorsnede van 20 à 28 millimeter en een gemiddelde lengte van 19-22 centimeter. De kop van de asperge is gesloten, de steel is recht, de kleur lelieblank en glanst licht.

Bron: Gezondheidsnet

PS: Dat je seksleven van asperges opknapt is een voedingsmythe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.