Translate

woensdag 11 mei 2016

Vermoedelijke schrijver Wilhelmus ontdekt: Datheen

Ik heb geleerd, dat Het Wilhelmus is geschreven door Filips van Marnix van Sint-Aldegonde. Dat blijkt nu onjuist. Het Wilhelmus is namelijk vermoedelijk geschreven door de zestiende-eeuwse protestantse dichter Petrus Datheen.


Computertechnieken
Dat stellen Nederlandse en Vlaamse onderzoekers (Meertens Instituut, Universiteit Utrecht en Universiteit Antwerpen), op basis van nieuwe computertechnieken.
Het Wilhelmus werd geschreven aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog (rond 1570). Met behulp van zogeheten computeralgoritmes, waarmee auteurs herkend kunnen worden op basis van schrijfstijl, zijn de onderzoekers nu op Datheen uitgekomen. ''Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar de kleine, onopvallende woordjes in teksten, zoals lidwoorden en voorzetsels'', zegt Mike Kestemont van de Universiteit Antwerpen.

Bewijs
''Het ultieme bewijs voor het auteurschap zullen we wellicht nooit vinden, maar het heeft er alles van dat we met dit nieuwe onderzoeksspoor de dichter van het Wilhelmus op de hielen zitten'', aldus de onderzoeker.

Zeer orthodox
Datheen was een calvinistische auteur die een deel van zijn leven in ballingschap in Duitsland moest leven. Hij is vooral bekend wegens zijn ''onwaarschijnlijk populaire'' psalmberijming uit 1566. Tegenwoordig wordt deze psalmberijming nog in zo'n dertig kerkelijke gemeenten van zeer orthodoxe signatuur gezongen, met name in Gereformeerde Gemeenten in Zeeland en Oud Gereformeerde Gemeenten in vooral de rest van Nederland.

Sinds 1932
Het Wilhelmus werd overigens pas in 1932 ons officiële volkslied en vervangt sindsdien Wien Neêrlands bloed dat tot dan toe als volkslied dienst had gedaan. 

Lees ook
* Wilhelmus: suf volkslied
* Nieuw Wilhelmus nodig
* De speciale gave van Koning Willem Alexander

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.