Translate

zaterdag 21 mei 2016

Waarom is cruiseschip Koningsdam gedoopt met een champagnefles?

Het nieuwste en grootste cruiseschip van de Holland America Line is gisteren in Rotterdam gedoopt door koningin Máxima. Met een flinke zwaai sloeg de champagnefles stuk op de boeg van de Koningsdam, nadat de koningin aan een touw had getrokken. Daarbij viel haar grote hoed bijna van haar hoofd ('oeps'). Het twaalf dekken tellende cruiseschip is 296 meter lang. Het vaart vanuit Amsterdam o.a. naar Noorwegen en De Kaap.


Ritueel: doop door vrouw
Bijna elk nieuw schip dat te water wordt gelaten, wordt gedoopt. De oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen deden het al en het ritueel wordt maar zelden overgeslagen. Volgens bijgeloof zorgt een succesvolle doop voor een behouden vaart en bescherming van de bemanning en andere opvarenden.
Volgens traditie wordt er wijn of water gebruikt bij de scheepsdoop, maar andere dranken zijn niet verboden. In de meeste gevallen wordt tegenwoordig, vanwege het feestelijke tintje, champagne gebruikt.
Een onderdeel van de traditie waar niet aan getornd mag worden, is wie de handeling verricht. Dat moet altijd een vrouw zijn, want anders volgt rampspoed.

Fles niet kapot te krijgen
Gisteren ging alles goed en ging de fles direct stuk. Maar dat is lang niet altijd het geval. Zoals onderstaand videofilmpje ons laat zien.

Bekijk
* Champagne bottle Fail
Bekijk ook
* Fotoserie: Gedoopte ms Koningsdam pronkt in Rotterdam
* Koningin Máxima doopt cruiseschip ms Koningsdam (met 'oeps')  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.