Translate

woensdag 3 augustus 2016

Waarom zitten de knoopjes op een vrouwenblouse links en bij mannen rechts?

U weet het vast wel, dat de knoopjes op vrouwen- en mannenoverhemden op verschillende kanten zitten: bij mannen aan de rechterkant en bij vrouwen links. Er gaan vijf verschillende theorieën rond over hoe dat gekomen is.


1. Aankleden
Een van de opvattingen die genoemd worden, heeft te maken met een soort etiquette. Namelijk de vrouwelijke manier van aankleden. Van oudsher werd vrouwenkleding zo ontworpen dat vrouwen zich met hun 'inferieure' hand konden aankleden: met links. Daarom zouden de knoopjes op hun kleding aan de linkerkant zitten.

2. Borstvoeding
Anderen beweren dat het alles te maken heeft met borstvoeding. De meeste mensen zijn rechtshandig. Veel vrouwen leggen hun zoontje of dochtertje op de linkerarm, zodat ze met rechts de knoopjes van hun blouse kunnen losmaken om borstvoeding te geven.

3. Dieren
Een andere theorie gaat over de verschillende manier waarop mannen en vrouwen vroeger op dieren reden. Vrouwen zaten vaak zijdelings in het zadel, naar rechts gedraaid. Door de knopen op hun hemden en jurken aan de linkerzijde te plaatsen, kwam er minder wind onder hun kledingstukken.

4. Oorlog
Er gaat ook een spannendere verklaring rond. En die slaat op de vechtpositie in oorlog en geweldig. Het is een eeuwenoud gebruik om je schild in je linkerhand te houden, omdat, inderdaad: de meeste mensen rechtshandig zijn. Om te voorkomen dat je vijand zijn zwaard tussen de knoopjes door in je borst kon steken, hadden hemden een overlapping van links op rechts.

5. Dienstmeisjes
De meest aannemelijke theorie dateert uit de Renaissance en het Victoriaanse tijdperk, waarin vrouwen ingewikkelde kleding droegen met verschillende lagen, haken en linten. Niet onbegrijpelijk dat ze massaal werden aangekleed door hun dienstmeisje(s). De sluitingen staan dus in spiegelbeeld, zodat deze bedienden hun lady makkelijk in haar outfit konden hijsen.

Uw geloof?
In welke theorie gelooft u? Of heeft u een andere verklaring?

Bron: Knack.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.