Translate

vrijdag 23 september 2016

Eet gewoon een frikandel

Na een interview in NRC stonden alle voedingskenners op hun achterste benen door The Green Happiness, twee vrouwen die zo ongeveer elk fysiek kwaaltje toeschrijven aan een verkeerd eetpatroon. En die hun tweehonderdduizend volgers voedingsadvies geven dat wetenschappelijk kant noch wal raakt.

(...)

Eten is fantastisch.
Ik kan me dagenlang verheugen en nog dagenlang nagenieten van een goede babi ketjap, een lekkere andijvie-stamppot of een enorme bak kaasfondue. En ik weet heus wel dat elke dag kaasfondue geen goed idee is. Vandaar dat ik er extra van geniet wanneer ik 'm zonder schuldgevoel naar binnen schrok.
Foodbloggers als Tessa en Merel maken ons bang voor eten dat helemaal niet eng is. Van eieren krijg je geen kanker. En koolhydraten heb je nodig, anders val je om. Eten is een feestje. Je leven is te kort om panisch linzen te tellen en de gluten uit je eten te plukken. Je zou van elke hap moeten genieten.

Bewust eten, dáár gaat het om.
De slechte dingen met mate, maar denk alsjeblieft niet dat je je eigen doodvonnis tekent wanneer je eens zin hebt in een frikandel. Met saus. En zonder schuldgevoel.

Frikadel en frikandel
Het bovenstaande is een deel uit de columm van afgelopen woensdag van Nynke de Jong in het AD. Ze schrijft overigens frikadel en niet frikandel. Een frikadel is een ronde platgedrukte gehaktbal die veel mensen zal doen denken aan een hamburger. De frikadel wordt met name gegeten in België, Oostenrijk, Duitsland en Denemarken.


Lees de column
* Lees de gehele column van Nynke de Jong

Ook aanbevolen:
* Arjan Lubach over The Green Happiness en andere dieetgoeroes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.