Translate

zondag 23 oktober 2016

E-nummers: best te vertrouwen

Ik geef het toe: ik behoorde tot die vele mensen (62% van de consumenten), die argwanend staan t.o.v. de zogenaamde E-nummers in voedingsmiddelen. Totdat ik het voortreffelijke boek Voedingsmythes van voedingsprofessor Martijn Katan las.


Koop een goede keukentrap
In mtyhe 32 ontmaskert hij de bewering - die ik dus ook geloofde - dat E-nummers ongezond zijn. Zijn conclusie na een uitvoerig betoog op grond van wetenschappelijk bewezen onderzoek: 'We worden niet ziek van E-nummers, we worden ziek van alcohol, sigaretten, vetzucht, te veel zout en verzadigd vet. En natuurlijk van gevaarlijke kruisingen waar je wordt aangereden en van wankele keukentrapjes waar je af valt zodat je je rug breekt. E-nummers zijn je aandacht niet waard. Koop liever een goede keukentrap'.

E621
Deze opvatting wordt nog eens bevestigd door een uitgebreid artikel in de rubriek Wetenschap, dat gisteren in het dagblad Trouw verscheen. De voedingsindustrie is begonnen met een promotieactie om een deel van de E-nummers uit haar producten te halen. Vooral E621 (smaakversterker glutamaat, ook bekend als MSG of ve-tsin) moet het bij bv. Honig en Albert Heijn ontgelden. Trouw: 'De oplossing is gevonden in 'natuurlijk aroma', 'specerijen' of 'gistextract'. Saillant detail: ook deze bevatten vaak E621, maar dat hoeft niet op het etiket'. Tiny van Boekel, hoogleraar levensmiddelentechnologie in Wageningen vreest daarom voor een boemerangeffect, wanneer consumenten daar achter komen.

Vertrouwen
Kortom, met de verdoeming van de E-nummers schiet de volksgezondheid niets op, want die E staat juist voor veilig en is destijds op verzoek van de consumenten ontwikkeld. Maar de consument vertrouwt het nu niet meer. Ik sinds kort dus wel! En U?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .