Translate

maandag 3 oktober 2016

Moeten de Belgen Zeeuws-Vlaanderen bezetten?

In het blad ' Maand van de Geschiedenis oktober 2016' (blz. 20) suggereert Maarten van Bracht de Belgen om het Nederlandse Zeeuws-Vlaanderen 'gewoon te bezetten'. We citeren.Bezetten
'Zeeuws-Vlaanderen is zo'n grensgebied. Dat het bij Nederland hoort is welbeschouwd heel bijzonder. Erheen moet je via Antwerpen, tenzij je een route met dammen, tunnels en veren verkiest'. (...) Het achterland van Zeeuws-Vlaanderen is de Vlaamse Westhoek; de Randstad is ver weg'.
'Je vraagt je af waarom de Belgen na het eindeloze gesteggel over de Hedwigepolder niet gewoon Zeeuws-Vlaanderen hebben bezet'.

Net als Poetin
Van Bracht gebruikt vervolgens De Krim als voorbeeld voor de Belgen. 'Net als Poetin wat 'groene mannetjes' sturen, meer is niet nodig om de Hollander voor een voldongen feit te plaatsen'.

Neen!
Of de Zeeuws-Vlamingen dat willen? Daarover schrijft hij niet. Ik kan hem verzekeren, dat een referendum overtuigend op zou leveren, dat de Zeeuws-Vlamingen dat beslist niet willen! Met uitzondering van het toenemende aantal Belgen, dat inderdaad in Zeeuws-Vlaanderen komt wonen en soms ook werken. Vanwege de rust, de ruimte en een kust zonder hoogbouw. Dat is andere koek!

Notabene
* VPRO's geschiedenisprogramma OVT zendt op zondag 9 oktober a.s. van 10.00 -12.00 uur live op NPO Radio 1 een uitzending uit over Het Belfort in Sluis.
* In het Reizen Magazine van de ANWB verscheen recent een kaart van Nederland, waarop Zeeuws-Vlaanderen ontbreekt. De ANWB sprak van een storm in een glas water. (Bron: PZC, 1-10-2016)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.