Translate

woensdag 5 oktober 2016

Van Speijk's daad was een zelfmoordactie

Voor mij was Van Speijk een held. 'Dan liever de lucht in', was in mijn ogen een gevleugeld woord vol vaderlandsliefde. Helaas, het blijkt een nationalistische mythe. Van Speijk was geen held, maar een depressieve zelfmoordenaar. De lont in het kruidvat van zijn schip was een soort terreurdaad.


Dat staat in een nieuwe biografie van zeehistoricus Ronald Prud'homme van Reine, biograaf van mijn andere zeehelden Michiel de Ruyter, de gebroeders Tromp en Piet Hein.

Voor niets
Het gebeurde allemaal in februari 1831 voor de rede van het opstandige Antwerpen tijdens de Belgische opstand. Prud'homme zegt in de PZC: 'Van Speijk was een tragisch figuur die mede door zijn eenzame bestaan als weeskind langzaam in de richting van zelfmoord is gedreven. Er vielen vele doden en een kostbaar schip ging verloren en dat alles eigenlijk voor niets. (...) Het was wel degelijk zijn bedoeling zo veel mogelijk Belgen mee de dood in te sleuren. (...) Door zijn daad bracht hij de leiding van leger en marine in grote verlegenheid. Daarom is van de ramp in de propaganda een heldendaad gemaakt'.


Armer
Ik ben weer een illusie en een held armer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.