Translate

vrijdag 4 november 2016

Kies het Gouden Windei

Door de voedselindustrie wordt veel aan misleiding van de consument gedaan. Voedselwaakhond Foodwatch heeft dit jaar zeven producten genomineerd voor het Gouden Windei. Die 'prijs' wordt jaarlijks uitgereikt voor het meest misleidende voedselproduct.


De genomineerden zijn Jumbo volkoren knäckebröd, Red Bull energy drink, Optimel Griekse stijl yoghurt honing walnoot smaak, Jupiler alcholvrij bier, Healthy People blauwe bosbes en framboos, Aldi gedroogde kokos en YumEarth Vitamin C drops.

De misleiding
Zo bevat het knäckebröd van Jumbo slechts 41 procent volkorenmeel en veel witte bloem.
Healthy People blauwe bosbes en framboos bestaat voor 87 procent uit appel en druif en bevat meer suikers dan cola.
In het alcoholvrije biertje van Jupiler zit ... alcohol! Huh?? Tja, dat is overhedenlogica. In de EU mag alcoholvrij bier best alcohol bevatten, zelfs als er 1,2% in zit. Rare jongens & meisjes, die politici. 
De gedroogde kokos van Aldi bevat bar weinig kokos Deze stukjes ‘gedroogde kokos’ zijn zeker geen superfood, maar vooral gesuikerde zetmeel-gelatine-blokjes met pakweg een derde kokosschaafsel.
Zo onsportief als Red Bull Energy Drink bestaan er maar weinig drankjes. De energiedrank wordt afgeraden voor kinderen én tijdens het sporten. Red Bull promoot desondanks zijn energiedrankje … onder de jeugd met behulp van populaire sporters.
Optimel Griekse stijl drinkyoghurt honing walnoot smaak is niet Grieks en je zult er 0% honing of walnoot in ontdekken.
Maker YumEarth tettert over echte fruitextracten, biologisch, glutenvrij, enzovoort! Nuchter beschouwd bestaat het voor 100% uit suikers; een opschepperig suikerklontje dus.

Vorig jaar wonnen de cranberry's van Albert Heijn, die voor twee derde uit suiker bestonden en een derde besjes. De supermarktketen halveerde vervolgens de suikertoevoeging aan het product.

Stemmen
Consumenten kunnen de komende drie weken stemmen via de website van Foodwatch. De winnaar van het Gouden Windei, dat voor de zevende keer wordt uitgereikt, wordt in de laatste week van november bekendgemaakt.

Stem hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.