Translate

dinsdag 1 november 2016

Waar is het bed van Vincent van Gogh?

Doet u mee aan de speurtocht naar het bed van Vincent van Gogh? Volgens de laatste gegevens moet hij in Boxmeer staan of gestaan hebben. Maar ja, je weet maar nooit. Dus toch maar even goed rondkijken! De gemeente Boxmeer looft een ontbijt op bed uit voor diegene, die de goede aanwijzing geeft of de vinder.


Op een aantal schilderijen van de beroemde schilder - één hangt er in het Van Gogh Museum in Amsterdam - staat het gele ledikant. Hij kocht het in 1888 in Arles. Voor 150 franc - een fiks bedrag in die tijd.

Tweepersoons
Het was een degelijk bed van grenenhout. Tweepersoons, wat suggereert dat Van Gogh 'de stille hoop had dat een vrouw zijn bed zou delen', schrijft Marin Bailey, de Britse Van Gogh-expert. Van Bailey verschijnt aanstaande donderdag Studio of the South: een boek over de jaren van Van Gogh in het Zuid-Franse Arles.
Vincent zelf was er volgens hem blij mee. 'Het was waarschijnlijk het eerste serieuze meubelstuk dat hij voor zichzelf kocht.' Daarvan getuigen niet alleen de schilderijen, die Van Gogh tot zijn beste werk rekende, maar ook een brief aan zijn broer en mecenas Theo. Daarin schrijft hij enthousiast over de 'botergele' kleur van het hout en de 'kalme, solide' uitstraling van het meubelstuk.
Uiteindelijk zou hij er maar 140 nachten in slapen - tot zijn vriend Paul Gauguin hem erin vond met een afgesneden oor. Van Gogh werd opgenomen en verhuisde naar Auvers waar hij op 27 juli 1890 overleed, vermoedelijk door zelfmoord.

Bussum en Laren
Het bed reisde Vincent achterna: van Arles naar Auvers en na het overlijden van Vincent naar het appartement van zijn broer Theo in Parijs. Diens echtgenote Jo Bonger nam het bed na Theo's dood mee naar Bussum, waar ze een pension begon en haar gasten in het beroemde ledikant liet slapen. Op het laatst stond het in haar huis in Laren.

Boxmeer
Daar liep het spoor dood, tot de nu 94-jarige Johan van Gogh aan Bailey vertelde dat zijn vader Vincent Willem, een zoon van Theo en Jo, het bed na de oorlog in een hulpgoederenkonvooi had meegegeven naar een plaats 'ergens in de buurt van Arnhem'. Bailey zocht contact met een Larense historicus, Teun Koetsier, die wist te vertellen dat er op 6 september 1945 een transport van vijftien vrachtwagens van Laren naar Boxmeer was gegaan, volgeladen met huisraad: bedden, meubels, kleding. Dat ging in het kader van de operatie HARK (Hulpactie Rode Kruis), vertelt Koetsier. Daarbij hielpen gemeenten die redelijk goed door de oorlog waren gekomen plaatsen die minder geluk hadden gehad, zoals Boxmeer. Het kan haast niet anders of het bed heeft in dat transport gezeten, zegt Koetsier.

Het Bed?
Die aanname werd bevestigd toen Peer Meurkens en Jan Tunnissen - leden van de historische kring in Boxmeer - met een foto op de proppen kwamen waarop is te zien hoe een stapel bedden klaarstaat voor transport. 'Toen ik die naar Bailey stuurde, kreeg hij bijna een orgasme', zegt Meurkens. De Brit is ervan overtuigd dat het lichte bed op de foto Het Bed moet zijn. 'Ik ben er voor 99,9 procent zeker van; alles klopt.'

Waar nu?
Hier is waar de speurtocht voorlopig eindigt: in de woonkamer van Meurkens in Boxmeer. Want waar het bed ná die tijd gebleven is, weet niemand. De uitdeling van goederen in Boxmeer verliep tamelijk chaotisch, nergens is bijgehouden wie wat heeft meegekregen.

Bron: De Volkskrant

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.