Translate

vrijdag 17 maart 2017

Wacht U voor slaapondermijnende gewoonten

"Wie slecht slaapt, heeft zich vaak een heleboel slechte gewoonten eigen gemaakt", zegt slaapexperte Annelies Smolders in haar boek 'Start To Sleep'. "Gelukkig kan je die ook afleren."


Het Laatste Nieuws publiceert een groot aantal van die slaapondermijnende gewoonten. Een selectie hieruit.

* Tv-kijken in bed
Tv- of Netflix kijken, lezen of werken in bed of de slaapkamer... Iedereen doet het weleens. Smolders: "Een slecht idee, zelfs overdag! Door dit te doen verliezen je bed en slaapkamer hun slaapbetekenis. Slechte slapers liggen wakker in hun bed omdat ze het associëren met wakker zijn en spanning."

* Een slaapmutsje drinken
Is jouw oplossing voor een goede nachtrust een borreltje drinken voor je tussen de lakens kruipt? Dat leer je maar beter weer af. "Alcohol is een foute slaaptechniek", zegt Smolders. "Het is een grote verstoorder van je natuurlijke slaappatroon en heeft een negatief effect op de slaapduur, -diepte en lengte van je slaapcyclus. Zelfs een klein glaasje kan al een slaapverstorend effect hebben én het vergroot de kans op andere slaapstoornissen zoals snurken en apneu."

* Een middagdutje doen
Wie denkt een slechte nachtrust te compenseren met een middagdutje is er helaas aan voor de moeite. Smolders: "Wie slaapproblemen heeft, mag overdag niet dutten. Voor goede slapers kan een powernap leiden tot meer energie, alertheid en een betere gezondheid, maar wie 's avonds niet kan slapen, heeft er niets aan. Wie slaapproblemen heeft, moet om zijn probleem aan te pakken net moeite doen om níet te slapen."

* Snoozen
Door 's morgens nog enkele minuten verder te 'slapen' door op de snoozeknop van je wekker te drukken, zorg je er zelfs voor dat je nog vermoeider wordt. Smolders: "Zodra je wekker afgaat, begint je lichaam te ontwaken. Door te snoozen geef je je lichaam telkens weer de kans om in slaap te vallen, en zo raakt het volledig in de war. Het heeft geen idee meer wat de bedoeling is en maakt de verkeerde hormonen aan. Je wordt weer moe terwijl je fris de dag tegemoet zou moeten treden."

Meer informatie
* Het gehele artikel in Het Laatste Nieuws

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.