Translate

woensdag 5 april 2017

Maarten Luther populairder dan ooit. En zijn vrouw dan?

Ik ben opgegroeid met Maarten Luther. Niet alleen omdat mijn twee oudere broers (protestantse) theologie studeerden, maar ook omdat ons zwarte katje naar de vrouw van Luther was genoemd.


Onze kat heette namelijk Keetje, naar de vrouw van Luther, die Käthe heette. Inderdaad, mijn broers hadden die naam bedacht.

Playmobiel
Inmiddels is de Duitse kerkhervormer nog steeds zeer populair. Een poppetje van Maarten Luther is zelfs het meest verkochte miniatuurspeeltje van Playmobil ooit. Met ongeveer 750.000 verkochte exemplaren heeft Luther het record van het Darth Vader-poppetje verbroken, meldt de Süddeutsche Zeitung.

Geschenk
Het plastic poppetje is een populair geschenk onder protestanten in Duitsland. Ook de viering van het Lutherjaar dit jaar, helpt de verkoop. Het begin van de reformatie is dit jaar vijfhonderd jaar geleden.
Luther gaat voor ongeveer 24 euro per tien stuks over de toonbank. "Geen kerkbijeenkomst zonder het Luther-poppetje", schrijft de krant.

Mascotte
"De verkoop gaat door het dak", zegt Yvonne Coulin tegen de Süddeutsche Zeitung. Zij is directeur van het bureau voor toerisme in Neurenberg en bedacht het poppetje samen met Playmobil in 2015.
De plastic Luther moest een gemeenschappelijke mascotte worden voor de steden in Duitsland waar hij woonde en werkte tijdens zijn leven (1483-1546).
Het bureau van Coulin krijgt continue vragen over de vrouw van Luther, Katharina von Bora, die niet in plastic is gegoten. Waarschijnlijk gaat zij geen Playmobil evenbeeld krijgen: "Dat kunnen we niet aan", zegt Coulin.

Käthe
Dat is jammer. Want Katharina mag niet vergeten worden.
Ze ontvluchtte in 1523 het klooster Marienthron in Nimbschen en vond onderdak in Wittenberg. Twee jaar later huwde ze met Luther. Het stel kreeg zes kinderen.
'Käthe heeft het drukke huishouden van Luther met de talrijke gasten aan tafel en de immer aanwezige studenten goed bestierd', schrijft dominee Jan van den Berg in Kerkmozaïek. 'Zo zijn de fameuze Tischreden ontstaan, waarin Luthers bewonderaars alles rijp en groen uit zijn mond hebben genoteerd. Käthe was meermalen ontstemd omdat het eten koud werd bij zoveel geklets'.
Katherina overleefde Luther ruim zes jaar en stierf op 20 december 1552 op 53 jarige leeftijd.
Onze kat Keetje kwam bij ons al snel om het leven. Ze werd overreden bij het oversteken van de drukke rijksstraatweg waaraan ons huis noodlottigerwijs lag. Ik was nog kind en was er heel verdrietig om.

Bronnen: Nu.nl en Trouw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.